A mákos keksz pedig még jobb lett. Egy teljesen más jellegű mákos kekszreceptet kerestem, de ezt találtam, és nagyon nem bántam meg, hogy el is készítettem. Csak sajnos arra nem emlékszem már hol találtam, mert csak lekörmöltem a füzetembe gyorsan. Nagyon citromos, a mákszemek finoman roppanak benne, kellemesen omlós, vajas a tésztája. Ez is felkerül az "újra megsütöm" listára.
Zserbó
Hozzávalók:
A tésztához:
A tésztához:
- 550 g liszt
- 2 tojás
- 100 g cukor
- 300 g vaj
- 1,5 dl tej
- 1/2 csomag szárított élesztő (7 g-os csomag)
- csipetnyi sütőpor és só, na meg szeretet
A töltelékhez (3 réteg diótöltelékhez):
- kb. 35-40 dkg darált dió (darálás előtt megpirítva kissé)
- kb. 25-30 dkg porcukor
- 1 nagy üveg baracklekvár (kb. 400-500 g-os volt és házi, úgyhogy pontosan nem tudom)
A tetejére:
Tipp:
A diót át is piríthatjuk darálás előtt, hogy még intenzívebb legyen a dió íz.
Citromos-mákos keksz- kb. 15 dkg étcsokoládé (vagy könnyebb ha ét tortabevonót, tehát magasabb kakóvaj tartalmú csokoládét használunk)
- 2-3 evőkanál tejszín
Tipp:
A diót át is piríthatjuk darálás előtt, hogy még intenzívebb legyen a dió íz.
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 170 g olvasztott vaj
- 70 g szőlőcukor és 110 g porcukor (eredetileg 20 dkg cukor)
- 1 db tojás
- 2 citom leve és reszelt héja
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 40 g egész mákszem (eredetileg 2 dkg, de nekem így tetszett)
- csipetnyi só és szeretet
A lentiek 2009. karácsonyán készültek:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése