2009. december 22., kedd

Aszalt barackos-mandulás-mogyorós cantuccini

Ez a süti a nővérem születésnapjára készült, ami szombaton volt. Igen. 5 nappal karácsony előtt. És szegénynek ráadásul még a névnapja is azon a napon van. Jól kifogta. A sütinek egyébként nagyon örült. Ajánlottam nekik hozzá egy jó kis Tokaji bort, mondjuk Fordítást. Különlegességképpen most ne a reggeli capuccinójukba mártogassák, hanem ebbe a nagyon finom borfélébe. Erről a borfajtáról szerintem a mai napig sokan nem hallottak még (én pár évvel ezelőtt szerelmesedtem bele. Pedig egy rendkívül finom borkülönlegességről van szó! Az aszúnál ugyan magasabb csersavtartalmú, de néha a cukortartalma hasonló, mint egy négy-öt puttonyos aszúnak. Annak idején rájöttek, hogy a kipréselt aszúszemekben rengeteg értékes anyag marad benne és ráadásul még jó édes marad az után is, hogy kipréselik belőle az aszúnak szánt mustot. Ezért a préselést követően ismét musttal öntik fel a kipréselt aszúszemeket és ebben áztatják az aszútésztát, azaz fordítják. Ezt követően jön létre ez a rendkívüli zamatokkal rendelkező bor. Szerintem ez nagyon jó illik ehhez az olasz édességhez!

Hozzávalók:
  • 25 dkg teljes kiőrlésű vagy graham liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg gyümölcscukor
  • 7 dkg barnacukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • csipet só
  • pár csepp színtelen mandulaaroma
  • 5 dkg darabokra vágott vaj
  • 2 tojás
  • kb. 3 evőkanál tej
  • 12 dkg hámozatlan mandula és mogyoró 
  • 8 dkg kisebb darabokra vágott aszalt barack
A sütőt melegítsük elő kb. 190-200 fokra. A fenti hozzávalókból, a felsorolás sorrendjében adagolva gyúrjunk tésztát. A tészta elég ragacsos lesz, de ne sok lisztet adjunk hozzá utólag. Vizes kézzel formázzunk 2 hosszú hengert belőle és fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Nedves kézzel simítsuk el a tetejét, majd kb. 25-30 perc alatt süssül aranybarnára. Ha készen van vegyük ki a sütőből és kb. 5-10 percig hagyjuk hűlni, majd éles késsel, ferdén, vágjunk belőle vastagabb szeleteket. Vágott felükkel lefelé tegyük vissza őket a tepsire, majd a sütőbe tolva újabb 5-10 percig süssük, amíg egy kis aranybarna színt kapnak. Fémdobozban sokáig eláll ez a finom ropogtatnivaló.

Tipp:
Karácsonyi ajándéknak is remek lehet, pl. egy cink vödörbe pakolva, szép szalaggal átkötve, melyre egy szép ajándékkísérőt is fűzünk.


Nincsenek megjegyzések: