2009. december 4., péntek

Őszi zöldségleves

Ismét egy leves! Már miért ne? Hiszen a hideg téli napokon mindig jól esik egy kis melengető leves... Hogy mitől őszi? Hát persze, hogy a sütőtöktől! Sajnos kép nélkül kell hogy bemutassam, mert nem találom a róla készült képet (vagy nem is készült, és sajnos nem ez lesz az egyetlen ilyen recept). De ha utólag megtalálom, majd bepótolom. Ennek ellenére higgyék el nekem, hogy szép is, finom is.
Hozzávalók:
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál kisebb fehérrépa
  • kb. 2 szelet sütőtök
  • 1 fej hagyma
  • 2 centis friss gyömbér
  • 1 kicsi pritaminpaprika
  • 2 fél marék csigatészta (vagy gyufatészta)
  • kevés reszelt szerecsendió, só, bors, natúr vegamix (vagy kb. 1,5 l zöldség vagy csirkehúsleves, de akkor a só nem kell)
  • kevés olívaolaj

A zöldségeket meghámozom. A répákat félkarikára, a sütőtököt kisebb kockákra vágom. A hagymát felbevágom, majd vékonyabbra karikázom. A gyömbért megtisztítom és lereszelem. A pritaminparikát kimagozom és félbevágom (ennek csak ízesítőszerepe lesz). Az olajon 1-2 perc alatt megdinsztelem a hagymát, majd hozzáteszem a gyömbért és azzal is pirítgatom egy keveset. Beleteszem a répákat és a sütőtököt, majd fedő alatt pár percig párolom. Végül felöntöm vízzel (vagy a levessel) és ízesítem a fűszerekkel, pritaminpaprikával. Lefedve megfőzöm. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, hozzáadom a tésztát és készre főzöm az egészet.

Utólag eszembe jutott, hogy ezt lehet akár egy kevés kockára vágott csirkemellfilével is gazdagítani. Úgy még finomabb lehet! Na és persze táplálóbb is!

Nincsenek megjegyzések: