2009. december 8., kedd

Rokfortfelfújt

Ez is egy elmaradás, mert még ezt is valamikor nyáron vagy ősszel készítettem. Ezt a receptet egyébként már nagyon régen kinéztem Joanne Harris A francia piac c. könyvéből. Rém egyszerű, s mint minden ilyen, szerintem nagyon finom. Egy tál salátával tálalva nagyon finom és könnyed pl. vacsora bármikorra. És természetesen elkészítehető bármilyen más kéksajttal. A recept kb. 6 személyre szól.

Hozzávalók:
  • 50 g vaj
  • 50 g sima liszt
  • 250 ml tej
  • 150 g szétmorzsolt rokfort sajt
  • frissen őrölt szerecsendió
  • 4 tojás sárgája és fehérje különválasztva
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd vajazzunk ki egy nagyobb felfújt formát. Egy kisebb serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd szórjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük el. Apránként öntsük hozzá a tejet és sűrítsük be. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a sajtot, a tojások sárgáját és a szerecsendiót, majd alaposan keverjük el. Verjünk kemény habot a tojásfehérjékből, majd óvatosan forgassuk bele a sajtos masszába. Öntsük a felfújtformába, toljuk a forró sütőbe, majd 35-40 perc alatt süssük szép aranybarnára. Mint minden felfújt, ez is hamar összeesik, úgyhogy azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: