2008. november 18., kedd

Hasraütöktorta

Egyik hétvégén vendégségbe voltunk hivatalosak a nővéremékhez. Elmúlt és jövendőbeli születés-, és névnapok alkalmából ültünk össze. És miután idén nem sikerült megtartani sem a sógorom, sem az én születésnapomat úgy gondoltam utólagosan sütök egy tortát. Na de milyet? Piskóta alap. Az biztos. A krém pedig valamilyen pudingos, tejszínes. Hát ez kerekedett belőle a végén. Az egész családnak nagyon ízlett. Szerintem a krémjének olyan íze volt, mint a madártej krémjének és olyan volt egy kissé, mintha vajas krém lenne (pedig az egyáltalán nem volt benne), csak annál sokkal könnyedebb.

A tészta
Hozzávalók:
  • 8 tojás (külön a sárgája és a fehérje)
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • kb. 10 dkg olvasztott vaj 
  • 1 tasak vaníliáscukor
  • 7-8 evőkanál porcukor
A tojások fehérjét kemény habbá verem. Egy másik tálban fehéredésig keverem a sárgáját a kétféle cukorral, majd hozzáadom az olvasztott vajat. Innentől már fakanállal dolgozom: hozzáadom a sütőporral, és a kakaóporral átszitált, keményítős lisztet, majd előszőr határozott mozdulatokkal (hogy lágyítsak a tésztán) belekeverek pár kanállal a tojásfehérje habból, utána pedig óvatosan beleforgatom a maradékot is. Egy forma oldalát kivajazom, lisztezem, aljára sütőpapírt teszek, majd előmelegített sütőben 180 fokon (sima, nem légkeverés, hogy ne száradjon ki) kb. addig sütöm, míg a tészta kezd egy kissé elválni a formától. Ez sütőfüggő, nálam talán 30- 35 perc volt max.

A krém
Hozzávalók:
  • 1 tasak Bourbon vaníliás pudingpor (főzős)
  • 1/2 l zsírosabb tej
  • kb. 6 evőkanálnyi cukor (ki-ki ízlése szerint adagolja)
  • 5 dl tejszín
  • 2 tasak Bourbon vaníliáscukor
  • 2 tasak instant Zselatin fix
A pudingot, a fele adag cukorral elkészítem, félreteszem hűlni. Időnként megkeverem, hogy ne bőrösödjön be annyira. Ezek után a tejszínt elkezdem habbá verni, ha már sűrűsödik egy kicsit hozzáadom a két tasak Zselatin fixet, majd utána a maradék cukrot, és a vaníliáscukrot is. Ha kemény már a hab, óvatosan beledolgozom (még mindig a habverővel, de már alacsonyabb fokozaton) a kihűlt pudingot, csak annyira, hogy éppen egyneművé váljanak. Ezzel a krémmel töltöm meg a kettévágott tortalapot. Egy keveset pedig a díszítéshez is meghagytam a krémből.

Én azon szerencsések közé tartozom, akinek az anyukája remekebbnél remekebb lekvárokat, dzsemeket gyárt. Volt is nekem egy üveg sűrű, darabos, meggy-cseresznye dzsemem. Ebből tettem még egy pár evőkanállal a krém alá, de ez akár el is hagyható. És miután volt itthon egy kis rumos meggyem is, annak a levéből locsoltam egy keveset (tényleg csak keveset, mert gyerekek is ettek belőle) a tésztára.
A tetejére 10 dkg étcsokoládét olvasztottam fel, amihez 1 evőkanál olajat si kevertem, majd ezzel vontam be. Mielőtt a máz megszilárdult volna, szórtam még rá fehér és arany színű Dr. Oetker mini dekor gyöngyöt, majd kidíszítettem a maradék krémmel.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szépek a süteményeid, de ennek a sütinek ? a fényképe....nekem hiányzik

Névtelen írta...

De aztán a fejedre is....ugyan hova is tettem a fényképezőt???
- egy új rajongod-

Ildinyó írta...

Kedves Névtelen!

Köszönöm szépen, örülök neki, hogy tetszenek a sütemények!
A fényképezőgép pedig közelben volt, így nem kellett a fejemre csapni, csak épp a fények nem voltak megfelelőek ahhoz, hogy egy valóban kívánatos tortát tudjak fotózni és a blogra tenni. A közeljövőben tervbe van véve, hogy újra elkészítem és megfelelő fényviszonyok között le is fotózom, de jelenleg erre nincs kapacitásom egy pici baba miatt... Ill. azért sem, mert képtelenség ennyi ötletet kipróbálni és meg is valósítani egy háztartáson belül, amennyi az én fejemben kavarog, plusz még a régi recepteket is újra- vagy épp lefotózni. :)
Köszönöm azért az észrevételed! ;)
Üdv