2008. november 12., szerda

Szezámmagos-kókuszos sütik

Ezt a kis receptet én találtam ki. Valami biztosan megadta az alaplöketet, de hogy őszinte legyek fogalmam sincs, hogy mi. Az is lehet hogy csak úgy jött "hasraütésszerűen", meg hajtott előre az, hogy reggelire legyen valami finom rágcsálnivaló a kávém mellé. Omlós kis szezámmagos-kókuszos sütik, pikánsá téve egy kis zöldcitrom héjával és levével.

Hozzávalók (kb. 35 db süti lesz belőle):
  • 150 g vaj
  • 80 g nádcukor
  • 2 evőkanál méz
  • csipet só
  • 1 lime/zöldcitrom reszelt héja és kevés leve
  • 2 tojás
  • 120-150 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 150 g szezámmag
  • 100 g kókuszreszelék
  • opcionális: kandírozott vagy aszalt gyümölcsök: pl. kandírozott citrom-, lime héj, aszalt meggy, kandírozott sárgadinnye, aranymazsola stb.
A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra (nálam légkeverésen 160 fokra). A vajat kikeverjük a cukorral, a mézzel és a tojásokkal, hozzáadjuk a reszelt lime héjat, végül pedig beledolgozzuk az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat is. A lisztes keverékhez adjuk az aszalt ill. kandírozott gyümölcsöket, ha teszünk bele, de nélküle is nagyon finom. Ha nagyon lágy lenne a tészta, tegyük rövid időre a hűtőbe, vagy a mélyhűtőbe. Sütőpapírral bélelt tepsire (2 tepsi lesz belőle) tegyünk diónyi gombócokat, majd a tenyerünkkel, vagy egy lisztezett pohár  aljával lapítsuk el kissé. Tegyük az előmelegített sütőbe, majd süssük 10-15 percig, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A sütőből kivéve még egy kissé puha lehet, de ahogy hűl, úgy kapja meg a tartását, de kekszes állagú nem lesz, inkább puha, omlós marad.

Megjegyzés, tippek:
A teljes kiőrlésű liszt mennyisége nagyban függ attól, milyen jellegű lisztet használunk, ill. a tojások nagyságától is. Nálam már készült teljesen egyszerű teljes kiőrlésű búzaliszttel - ekkor kevesebb is elég volt, de használtam már hozzá őrölt zabpehely, korpa, búzacsíra és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt keverékét is - ebből a keverékből valamivel többre volt szükség. A szezámmag egy része lehet őrölt is, és hogy intenzívebb legyen az íze, száraz serpenyőben meg is piríthatjuk kissé.

Nincsenek megjegyzések: