Hozzávalók (kb. 35 db süti lesz belőle):
- 150 g vaj
- 80 g nádcukor
- 2 evőkanál méz
- csipet só
- 1 lime/zöldcitrom reszelt héja és kevés leve
- 2 tojás
- 120-150 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 150 g szezámmag
- 100 g kókuszreszelék
- opcionális: kandírozott vagy aszalt gyümölcsök: pl. kandírozott citrom-, lime héj, aszalt meggy, kandírozott sárgadinnye, aranymazsola stb.
A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra (nálam légkeverésen 160 fokra). A vajat kikeverjük a cukorral, a mézzel és a tojásokkal, hozzáadjuk a reszelt lime héjat, végül pedig beledolgozzuk az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat is. A lisztes keverékhez adjuk az aszalt ill. kandírozott gyümölcsöket, ha teszünk bele, de nélküle is nagyon finom. Ha nagyon lágy lenne a tészta, tegyük rövid időre a hűtőbe, vagy a mélyhűtőbe. Sütőpapírral bélelt tepsire (2 tepsi lesz belőle) tegyünk diónyi gombócokat, majd a tenyerünkkel, vagy egy lisztezett pohár aljával lapítsuk el kissé. Tegyük az előmelegített sütőbe, majd süssük 10-15 percig, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A sütőből kivéve még egy kissé puha lehet, de ahogy hűl, úgy kapja meg a tartását, de kekszes állagú nem lesz, inkább puha, omlós marad.
Megjegyzés, tippek:
A teljes kiőrlésű liszt mennyisége nagyban függ attól, milyen jellegű lisztet használunk, ill. a tojások nagyságától is. Nálam már készült teljesen egyszerű teljes kiőrlésű búzaliszttel - ekkor kevesebb is elég volt, de használtam már hozzá őrölt zabpehely, korpa, búzacsíra és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt keverékét is - ebből a keverékből valamivel többre volt szükség. A szezámmag egy része lehet őrölt is, és hogy intenzívebb legyen az íze, száraz serpenyőben meg is piríthatjuk kissé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése