- 280 ml víz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 450 g sima liszt (vagy kenyérliszt, de mindenképp jó, ha teszünk bele 1-2 evőkanál sikért)
- 1 és 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál szárított élesztő
Én ezt a változatot a kenyérsütő gépem gyorsdagasztó programjára szoktam betenni, ami nálam 45 perces. Szerintem ez bőven elég idő egy pizza tésztájának.
Tésztarecept II. (az utóbbbi időben ezt a vékonyabb eredményű változatot részesítem előnyben) Hozzávalók kb. 6-8 közepes méretű, vékony alaphoz:
- 800 g kenyérliszt vagy sima fehér liszt 2-3 evőkanálnyi sikérrel
- 200 g rétesliszt
- 1 csapott evőkanál finom tengeri só
- 2 x 7 g-os tasak szárított élesztő
- 1 evőkanál barnacukor
- kb. 650 ml langyos víz
Ezt kézzel szoktam csinálni, mert nem túl hosszadalmas, és az ember még a dühét is kiadhatja (ha esetleg van) a tészta megdolgozása közben. Egy kevés langyos, cukros vízben felfuttatom az élesztőt. Addig a lisztet átszitálom (jó, ha az sem hideg, esetleg langyos is lehet egy kissé) egy tálba, hozzáadom a sót, a kupac közepébe csinálok egy mélyedést, és beleöntöm az olajat, a felfuttatott élesztőt, meg a maradék vízet. Villával, körkörös mozdulatokkal összekeverem a lisztet a vízzel. Amikor már villával nem lehet tovább keverni, neki esek kézzel, és kb. 10 percig dagasztom, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapok. Belisztezem a tetejét és kb. 15 percig kelesztem meleg helyen.
Amíg kel a tészta el lehet készíteni a pizzaszószt, amibe nálam az alábbiak kerülnek bele. Szándékosan nem írok mennyiségeket, mert én ezt "érzésre" szoktam elkészíteni, nem pedig pontosan kimért hozzávalók alapján.
Pizzaszósz Hozzávalók:
- konzerv (vagy friss) hámozott paradicsom
- egy kevés sűrített paradicsom vagy olajban eltett, aszalt paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- oregáno, bazsalikom (szárított vagy friss, mikor mi van itthon)
- kevés hagyma és fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
Én mindent a kis aprítómba teszek (lehet turmixba is) és egy perc alatt összedolgoztatom vele. Nálam ennyi és nem több!!!
A továbbiakban mind a tésztával, mind a többi hozzávalóval a szokásos módon járok el. Készítettem már úgy is, hogy reggel megcsináltam a tésztát, és estig, amíg meg nem sütöttem, a hűtőben pihent. Abszolút jó volt így is.
Kép a pizzáról egy későbbi bejegyzésben található itt.
Utólagos megjegyzés: kipróbáltam úgy is a pizzaszószt, ahogy sokan készítik, főzve. Nekem úgy nem nagyon ízlett, mert a paradicsom édeskéssé vált a főzés által, vagyis pont a frissességét (még ha konzerv is) veszítette el ezáltal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése