2013. március 18., hétfő

Kókuszos szelet mézes kávékrémmel


Az alábbi recept a márciusi Kifőztük magazinban jelent meg. Lisztmentes, így gluténérzékenyeknek is ajánlom. Finom kávés, ami nagyon jól passzol a kókusz ízéhez. Akár a közeledő húsvétra is remek desszert lehet.

Hozzávalók 28 x 35 cm-es tepsihez:

A tésztához:
  • 5 tojás
  • csipet só
  • 8 dkg barna nádcukor
  • 1 evőkanál (valódi) vaníliás cukor
  • 3 evőkanál tejföl
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj
A krémhez:
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl erős feketekávé
  • 8 dkg cukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg méz
  • 25 dkg mascarpone
A díszítéshez:
  • étcsokoládé-reszelék
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok), a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a kétféle cukorral, a tejföllel és a narancshéjjal habosra keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. A tésztát a tepsibe simítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütőpapírral együtt óvatosan rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgáját, a kávét és a cukrot egy kézi habverővel összekeverjük, majd vízgőz felett, folyamatosan kevergetve besűrítjük és hagyjuk kihűlni. A vajat felhabosítjuk a mézzel, hozzáadjuk a kávés krémet, majd a mascarponét is és jól összekeverjük. A kihűlt tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, rásimítjuk a krémet, a tetejét pedig megszórjuk étcsokoládé-reszelékkel. Jól lehűtve tálaljuk.

Tipp.
Hogy kicsit diétásabb legyen, a cukrot helyettesíthetjük xilittel, eritrittel pl.



3 megjegyzés:

Lilla írta...

Szia!

Nagyon szimpatikus a recept, de nem értem a tejföl hogy kerül a leírásba, mert a hozzávalóknál nem találom.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy kell-e bele és ha igen mennyi?
Előre is köszi a választ!

Ildinyó írta...

Kedves Lilla!
Épp most javítom, mert sajnos kimaradt a hozzávalóknál, de tettem bele bizony 3 evőkanál tejfölt. :) Bár szerintem akkor sincs nagyobb gond, ha kimarad, egy kicsit szárazabb lesz legfeljebb a tészta.
Én köszönöm, hogy írtál!

Lilla írta...

Köszi szépen a választ, ki fogom próbálni! :)