2013. március 7., csütörtök

Tavaszváró menü: Fokhagymás-petrezselymes brokkolikrémleves buggyantott tojással és Sült csirkemellfilé, ropogós sonkaszelettel és nyers céklás sárgarépasalátával


Gondolom nem mondok senkinek újat azzal - hiszen sokan vagyunk így ezzel -, hogy nagyon várjuk a tavaszt, a jó időt, a könnyedebb nem télies ételeket. Már majdnem itt van ez a tavasz, de azért még nem árt csalogatni egy kicsit. Ilyenkor már nagyon vágyom a sok-sok zöldséget tartalmazó ételekre. A tegnapi ebéd is ennek a jegyében készült, és mit ne mondjak, nagyon jól esett. Nem kifejezetten tavaszi zöldségekből készültek, mégis olyan hatásuk volt. És ráadásul ez az ételsor még tej-, és búzaliszt mentes is.  Szóval igazán jó kis diétás. A sok zsiradéktól meg ne féljünk, hiszen erre szükségünk van a zsírban oldódó vitaminokhoz. ;)
A receptek körülbelül 4 személyre szólnak.

Petrezselymes-fokhagymás brokkolikrémleves buggyantott tojással
Hozzávalók:
  • 1 nagy fej brokkoli
  • 1 nagyobb hagyma
  • 4 duci gerezd fokhagyma
  • 2 púpos evőkanál kukoricaliszt
  • 1 zöldségleves kocka (bio, DM-s Alnatura)
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöld
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 dl rizstej
  • (olíva)olaj
A buggyantott tojáshoz:
  • víz
  • 1 evőkanál fehérbor ecet
  • 4 tojás
A brokkolit megmossuk, vastagabb szárát felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és olajon megfuttatjuk kicsit. Hozzáadunk 2 gerezd összezúzott fokhagymát, majd a brokkoli felaprított szárát, kicsit sózzuk, borsozzuk és pár percig fedő alatt pároljuk. Megszórjuk a kukoricaliszttel, átkeverjük, majd felöntjük kb. 1,2 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát. Felforraljuk, majd mehet bele a maradék brokkoli is. Amikor puhára főtt - nem kell sok neki, hamar puha lesz -, felöntjük a rizstejjel, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és a maradék fokhagymát összezúzva. Még egyet forralunk rajta, majd simára turmixoljuk az egészet.
Tálalás előtt vizet forralunk, ha elkezd buborékozni beletesszük az ecetet és jól elkeverjük. A buborékozó vízbe beleütjük egyenként a tojásokat, és alacsony lángon rövid ideig főzzük. A sárgája maradjon lágy, mert úgy igazán finom. Ha elkészült szűrőkanállal emeljük ki és azonnal mossuk le hideg vízzel.

Tipp:
Készíthetünk egy fűszeres olajat is hozzá, amellyel a tálaláskor locsolhatjuk meg. Ehhez olívaolajban futtassunk meg felszeletelt fokhagymát, majd adjunk hozzá aprított petrezselyemzöldet, 1-2 percig pirítsuk, adjunk még hozzá bőven olajat, majd turmixoljuk simára az egészet. 


Sült csirkemellfilé sonkával, napraforgómagos cékla-sárgarépa salátával
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb csirkemell filé
  • só, frissen őrölt bors
  • pirospaprika
  • 10 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka
A salátához:
  • 4 kisebb cékla
  • 4 közepes sárgarépa
  • 1 nagy csomag friss petrezselyemzöld
  • olívaolaj
  • 1 dl balzsamecet
  • (Himalaya) só és kevés frissen őrölt bors
  • száraz serpenyőben megpirított napraforgómag 
A céklát és a sárgarépát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba, hozzáadjuk a  felaprított petrezselymet, meglocsoljuk bőven olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk.
A sonkaszeleteket vékonyan kiolajozott serpenyőben megsütjük, tányérra szedjük, melegen tartjuk. A csirkemellet ízlés szerinti szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk kicsit, majd a sonkából kisült zsiradékhoz még egy kevés olajat öntünk és pár perc alatt két részletben kisütjük benne a csirkemelleket (ne szárítsuk ki). A visszamaradt pörcös olajhoz hozzáöntjük a balzsamecetet és kicsit beforraljuk, majd hozzáadjuk a salátához. Tálaláskor a hússzeletekre kevés pirospaprikát, a salátára pedig pirított napraforgómagot szórunk és a sonkaszeletekkel tálaljuk az egészet.



Nincsenek megjegyzések: