2013. március 13., szerda

Áfonyás energiaszelet sütés nélkül


Egy gyors energiaszelet, sütés nélkül. Pár perc alatt elkészül és remek energiaforrás tízóraira, vagy uzsonnára, vagy éppen edzés, futás előtt. A recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg. Töltsétek le, még mindig lehet! :)

Áfonyás energiaszelet (sütés nélkül)
Hozzávalók 12 db-hoz:
(24x17 cm-es tálhoz)
  • 5 dkg vaj
  • 6 dkg barna nádcukor
  • 6 dkg méz
  • 3 evőkanál földimogyorókrém
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 1 teáskanál fahéj
  • 18 dkg zabpehely
  • 2 dkg puffasztott barna rizs
Két - a tál méretének megfelelő nagyságú - lapot vágunk alufóliából. Az egyiket a tál aljába tesszük és vékonyan megkenjük olajjal, a másikat félretesszük. A vajat, a cukrot, a mézet és a földimogyorókrémet  vastagabb aljú lábasba tesszük, felolvasztjuk. Hozzáadjuk az aszalt áfonyát és a fahéjat és 1-2 percig főzzük. Beleszórjuk a zabpelyhet és a puffasztott rizst is, és jól összekeverjük, majd a tálba nyomkodjuk kb. 1 cm vastagon. Ráhelyezzük a másik fólialapot, majd edényfogó kesztyűvel nyomkodjuk, tömörítjük (így nem égeti meg a kezünket). Amikor a massza lehűlt és összeállt, felszeleteljük, aztán hűtőben teljesen lehűtjük.

Tipp: 
Adhatunk hozzá a puffasztott rizs helyett ízlés szerint, mézes gabonakarikát, mandula vagy mogyoródarabokat, csokoládédarabkákat stb. Az áfonya helyett pedig használhatunk más aszalt gyümölcsöt, pl. mazsolát, sárgabarackot, ananászt, aszalt szilvát stb.
Én az Ikeás téglalap formájú kerámia edényt használtam hozzá, ebbe ez a mennyiségű massza pont elegendő.


Nincsenek megjegyzések: