Gyerekkoromban, amikor még a Mamámnál sokszor összeült a család Balatonalmádiban és együtt ünnepeltük a szülinapokat (pl. az unokatestvéremét és az enyémet, mert pár nap különbséggel születtünk), sokszor készült ez a torta. Tömény dió és nagyon-nagyon finom! Igaz, akkor már lehet, hogy kicsit untuk, de így visszaemlékezve nagyon jó. Hogy miért lett Pali torta azt nem tudom, Mamám nevezte el így. Talán azért, mert az egyik nagynéném férje Pali bácsi volt és lehet, hogy ő is nagyon szerette. :) És abban sem vagyok biztos, hogy ez még az eredeti verzió, hanem ez már inkább anyukám receptje, de természetesen olyan, mint az eredeti volt. És érdekes módon ez a torta emlékeim szerint sosem készült kerek formában, mindig is téglalap alakú volt és azóta is csak így készül. Próbáljátok ki, mert nem fogtok csalódni benne! Jó nagy, igazi családi torta lesz belőle
- 7 tojás
- 6 evőkanál forró víz
- 3 púpos evőkanál porcukor
- 4 púpos evőkanál liszt
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg étcsokoládé lereszelve
- késhegynyi sütőpor
- 6 dl tej
- 1 csomag Bourbon vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 20-25 dkg darált dió
A díszítéshez:
- fél diószemek
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok), majd egy 36x23 cm-es, 5 cm magas téglalap alakú forma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát vajazzuk, lisztezzük ki.
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral és a forró vízzel. Szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, adjuk hozzá a darált diót és a reszelt étcsokoládét is, keverjük össze, végül forgassuk bele a fehérjehabot is. Simítsuk az előkészített formába, majd süssük kb. 30-35 percig. Sütőfüggő, figyeljünk rá! Ha már a formától kicsit elvált, megfelelő lesz. Kicsit hagyjuk hűlni a formában, majd óvatosan kiborítva hűtsük ki teljesen. Közben készítsük el a krémet.
A tejből vegyünk el egy keveset és keverjük benne csomómentesre a lisztet és a pudingport. A tejet melegítsük fel, majd adjuk hozzá ezt a keveréket és folyamatosan kevergetve sűrítsük be, adjuk hozzá a darált diót is, majd tegyük félre hűlni. Közben a vajat keverjük habosra a porcukorral és keverjük hozzá a kihűlt diós krémet is. A tortalapot vágjuk ketté, majd töltsük meg a krémmel és vonjuk be vele a külsejét is. Fél diószemekkel díszítsük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése