2013. március 12., kedd

Almás csicsókakrémleves pirított napraforgómaggal és sült feketeerdei sonkával


Egy egyszerű és nagyon finom leves receptjét hoztam mára. Igazán hamar elkészül, leszámítva a csicsóka- és almapucolást, de bőven megéri azt a kis időt, amit arra fordítunk. A recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg, amely még mindig letölthető és amiben most is, mint mindig, rengeteg remek receptet találtok. 

Almás csicsókakrémleves pirított napraforgómaggal és sült feketeerdei sonkával 
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 40 dkg alma
  • 60 dkg csicsóka
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg napraforgó mag
  • 10 dkg szeletelt feketeerdei sonka
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd a vaj és olaj keverékén megpirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott,  kockára vágott csicsókát, pár percig pirítjuk-pároljuk, majd mehet hozzá a szintén a hámozott, kockára vágott alma is. Fedő alatt pár percig együtt pároljuk az egészet, majd felengedjük annyi vízzel vagy zöldségalaplével, amennyi kb. 2 ujjnyira ellepi. Sózzuk, majd puhára főzzük a csicsókát. Végül hozzáöntjük a tejszínt, felforraljuk és botmixer segítségével simára turmixoljuk. Ha szükséges, még utánaízesítjük.
A tálaláshoz a napraforgómagot száraz serpenyőben átpirítjuk, a sonkát pedig kis darabokra vágjuk és ropogósra sütjük. A levest a sonkával és a napraforgómaggal megszórva tálaljuk.

Tipp:
Ha tejmentessé szeretnénk tenni, a tejszín helyett adjunk hozzá kókusztejszínt vagy sűrű kókusztejet és hagyjuk el belőle a vajat is.


Nincsenek megjegyzések: