Fogadjátok tőlem sok szeretettel ezt a tortát nőnap alkalmából! A recept a márciusi Kifőztük magazinban jelent meg, amely letölthető az oldalon: http://kifoztuk.hu
Nagyon finom torta, ezt garantálom! A céklától a tészta brownie szerű lesz és ad neki egy plusz aromát, amitől még gazdagabb lesz az egész. Ehhez pedig remekül passzol a meggyszirup és a mák is. Próbáljátok ki mindenképpen, nem fogtok csalódni benne! Szép nagy torta lesz belőle, így leginkább nagyobb összejövetelekre ajánlom.
Ha pedig szeretnétek egy kicsit egészségesebbé, vagy esetlen glutén-, és tejmentessé tenni, a tésztába használjatok a liszt helyett kókuszlisztet és őrölt mandulát, a cukor helyett pedig xilitet tegyetek hozzá. Ugyanígy a meggysziruphoz is ezt használjatok, ill. ha még tejmentessé is szeretnétek tenni egy kókuszból és avokádóból készített krémet javaslok készíteni.
Hozzávalók egy 26-27 cm-es tortaformához:
- 40 dkg főtt cékla (hámozás után mérve)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál valódi vaníliás cukor
- 15 dkg liszt
- 5 dkg kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál reszelt, cukrozott narancshéj
- csipet só
A krémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 200 g tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 25 dkg fagyasztott meggy
- ½ dl meggylé vagy víz
- 15 dkg barna nádcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- kb. 2 evőkanál egész mákszem
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk és
kakaóporral megszórjuk. A csokoládét megolvasztjuk
a vajjal, majd simára turmixoljuk a céklával, a narancshéjjal, a tojással és a
kétféle cukorral. Hozzászitáljuk a
kakaóporral, sütőporral és sóval elkevert lisztet és alaposan összekeverjük az egészet. Az
előkészített tortaformába simítjuk a tésztát, majd az előmelegített sütőbe téve
kb. 55 percig sütjük.
A meggysziruphoz összeforraljuk a meggyet, a nádcukrot és a
fahéjat, és közepes lángon kb. 20 percig lassan gyöngyöztetve beforraljuk az
egészet. Hagyjuk kissé kihűlni, majd a lé egy részével meglocsoljuk az előzőleg
villával, vagy hústűvel megszurkált tortalapot.
Végezetül a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt habbá verjük,
a mascarponét pedig jól kikeverjük a porcukorral és a vaníliamagokkal, majd
óvatosan összeforgatjuk a kettőt. A
megmaradt meggyszirupból tegyünk félre egy keveset a díszítéshez, a többit
pedig forgassuk bele krémbe, de ne keverjük el teljesen, hogy márványos
maradjon.
4 megjegyzés:
Nagyon finom lehet ez a torta! És szeretem a színeit. Meg az orchideát is.
Kedves Marisz!
Nagyon örülök, hogy tetszik! Tényleg nagyon finom volt és a szín miatt nagyon mutatós is, mégsem macerás. Érdemes kipróbálni! :)
Kedves Ildinyó!
...nálunk is elkészült húsvétra...
nagyon-nagyon finom, ízre hasonló a fekete erdő tortához, és tényleg mérhetetlen egyszerű! (Imádom az ilyen recepteket!)
Nagyon köszönöm a receptet!
Vikóc
Kedves Vikóc!
Nagyon örülök, hogy tetszett! Nagyon szívesen! Én köszönöm, hogy megírtad! :) Mindig jó ilyen sorokat olvasni... :)
Megjegyzés küldése