2013. március 8., péntek

Céklás csokoládétorta mascarponekrémmel, meggysziruppal és pirított mákkal


Fogadjátok tőlem sok szeretettel ezt a tortát nőnap alkalmából! A recept a márciusi Kifőztük magazinban jelent meg, amely letölthető az oldalon: http://kifoztuk.hu
Nagyon finom torta, ezt garantálom! A céklától a tészta brownie szerű lesz és ad neki egy plusz aromát, amitől még gazdagabb lesz az egész. Ehhez pedig remekül passzol a meggyszirup és a mák is. Próbáljátok ki mindenképpen, nem fogtok csalódni benne! Szép nagy torta lesz belőle, így leginkább nagyobb összejövetelekre ajánlom. 
Ha pedig szeretnétek egy kicsit egészségesebbé, vagy esetlen glutén-, és tejmentessé tenni, a tésztába használjatok a liszt helyett kókuszlisztet és őrölt mandulát, a cukor helyett pedig xilitet tegyetek hozzá. Ugyanígy a meggysziruphoz is ezt használjatok, ill. ha még tejmentessé is szeretnétek tenni egy kókuszból és avokádóból készített krémet javaslok készíteni.


Hozzávalók egy 26-27 cm-es tortaformához:
  • 40 dkg főtt cékla (hámozás után mérve)
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál valódi vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál reszelt, cukrozott narancshéj
  • csipet só
A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 200 g tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
A meggysziruphoz:
  • 25 dkg fagyasztott meggy
  • ½ dl meggylé vagy víz
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
A tálaláshoz:
  • kb. 2 evőkanál egész mákszem
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk és kakaóporral megszórjuk.  A csokoládét megolvasztjuk a vajjal, majd simára turmixoljuk a céklával, a narancshéjjal, a tojással és a kétféle cukorral.  Hozzászitáljuk a kakaóporral, sütőporral és sóval elkevert lisztet és alaposan összekeverjük az egészet. Az előkészített tortaformába simítjuk a tésztát, majd az előmelegített sütőbe téve kb. 55 percig sütjük.
A meggysziruphoz összeforraljuk a meggyet, a nádcukrot és a fahéjat, és közepes lángon kb. 20 percig lassan gyöngyöztetve beforraljuk az egészet. Hagyjuk kissé kihűlni, majd a lé egy részével meglocsoljuk az előzőleg villával, vagy hústűvel megszurkált tortalapot.
Végezetül a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt habbá verjük, a mascarponét pedig jól kikeverjük a porcukorral és a vaníliamagokkal, majd óvatosan összeforgatjuk a kettőt.  A megmaradt meggyszirupból tegyünk félre egy keveset a díszítéshez, a többit pedig forgassuk bele krémbe, de ne keverjük el teljesen, hogy márványos maradjon.
A krémet kenjük a tortalapra, csorgassuk meg a maradék meggysziruppal, majd szórjuk meg a száraz serpenyőben előzőleg átpirított mákszemekkel.

Fogadjátok szeretettel még ezt a csodaszép orchideát is! :)


4 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon finom lehet ez a torta! És szeretem a színeit. Meg az orchideát is.

Ildinyó írta...

Kedves Marisz!
Nagyon örülök, hogy tetszik! Tényleg nagyon finom volt és a szín miatt nagyon mutatós is, mégsem macerás. Érdemes kipróbálni! :)

Névtelen írta...

Kedves Ildinyó!

...nálunk is elkészült húsvétra...
nagyon-nagyon finom, ízre hasonló a fekete erdő tortához, és tényleg mérhetetlen egyszerű! (Imádom az ilyen recepteket!)
Nagyon köszönöm a receptet!
Vikóc

Ildinyó írta...

Kedves Vikóc!
Nagyon örülök, hogy tetszett! Nagyon szívesen! Én köszönöm, hogy megírtad! :) Mindig jó ilyen sorokat olvasni... :)