Ez a süti már vagy 1,5 hónapja készült és tök véletlen lett ilyen tojásfazonú. Úgy értem nem állt szándékomban húsvéti sütit csinálni, csak útközben esett le, hogy annak is beillik akár. Egy sima vasárnap délutáni desszert volt egyébként. Egyszerű és nagyon finom! Jól lehűtve a legjobb. (A fotón látható még frissen lett felvágva.)
- 3 tojás
- 5 evőkanál őrölt mandula
- 3 evőkanál xilit
- 2 evőkanál instant kávé (fagyasztva szárított verzió)
- csipet só
- 1 mokkáskanál színtelen keserű mandulaaroma
- 100 g étcsokoládé (min. 60-70 %-os)
- 250 g mascarpone
- 2 evőkanál valódi vaníliás porcukor (házi)
- 1 evőkanál kakaópor
- darált vagy szeletelt mandula (esetleg kókuszreszelék)
- étcsokoládé-forgácsok
A sütőt előmelegítjük légkeverésen 160 fokra (sima sütés 180 fok), közben egy kisebb ovális sütőtálat előkészítünk. Én Ikeás kerámiaformát használtam, amit előzőleg kivajaztam és megszórtam egy kis mandulával is.
A kávét feloldjuk 1 evőkanálnyi forró vízben. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját fehéredésig keverjük a xilittel, majd hozzáadjuk a kávét is, végül a mandulát és beleforgatjuk a fehérjehabot is. A sütőtálba simítjuk, majd az előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet.
A kávét feloldjuk 1 evőkanálnyi forró vízben. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját fehéredésig keverjük a xilittel, majd hozzáadjuk a kávét is, végül a mandulát és beleforgatjuk a fehérjehabot is. A sütőtálba simítjuk, majd az előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet.
Az étcsokoládét megolvasztjuk, majd hagyjuk kissé lehűlni. Közben a mascarponét habosra keverjük a vaníliás porcukorral és a kakaóporral, majd hozzácsorgatjuk a csokoládét is, közben továbbra is habverővel keverjük, míg könnyű nem lesz. A krémet a kihűlt alapra kenjük, őrölt mandulával és étcsokoládé forgácsokkal díszítjük , majd alapos hűtés után, felszeletelve tálaljuk.
Tipp:
A mandula helyett használhatunk őrölt mogyorót is. A díszítéshez pedig fehércsokoládé-forgácsokat.
Tipp:
A mandula helyett használhatunk őrölt mogyorót is. A díszítéshez pedig fehércsokoládé-forgácsokat.
3 megjegyzés:
De jó lett, jaj és azzal a csokoládé krémmel valami mennyei lehetett... :)
Szép Húsvétot Nektek!
Kedves Gabriella!
Nagyon örülök, hogy tetszik! Tényleg nagyon finom volt, köszönöm szépen! :)
Jaj és bocsánat, hogy csak most írtam vissza, így most már boldog húsvétot sem tudok kívánni. :( De nagyon szépen köszönöm Neked!!! :)
Megjegyzés küldése