2008. december 30., kedd

Pain de Campagne

 

 
Ez egy rusztikus francia kenyér, amely előtésztával, vagy más néven poolish-sal készül. És mivel ennek az előtésztának viszonylag rövid az erjedési ideje, végül a kenyér nem lesz annyira savanykás ízű, mint más kovászos kenyerek.
Hozzávalók:
A poolish-hoz:
200 ml langyos víz
175 g kenyérliszt (én tettem bele 1 evőkanál sikért is) 50 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
1,5 g szárított élesztő
A hozzávalókat a kenyérsütőgép alap (tehát nem a gyors) tészta programjára teszem és így hagyom egy pár órát. Nekem ez konkrétan 1 óra 50 percet (ennyi nálam az alap program) és még kb. 2 órát jelentett. Eredetileg a recept 2-8 órát ír az poolish elkészítésére, de ennek ugye az a lényege, hogy gyorsabb, mint egy hagyományos kovász.
A kenyérhez:
az elkészült poolish (az edényben hagyva és ehhez adva a többi hozzávalót)
120 ml langyos víz
225 g kenyérliszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
25 g rozsliszt
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
1/2 teáskanál szárított élesztő
kevés liszt a szóráshoz
A fent elsoroltakat szintén a gépbe teszem, a poolish-ra. De természetesen figyeljünk arra, hogy gépünk milyen sorrendben ajánlja ezt. Bár szerintem a legtöbb kenyérsütő gépnél a vizet kell előszőr a gépbe tenni. Jelen esetben ugye nekünk már benne van a poolish, erre jön a víz, majd a lisztek, amiknek be kell fedniük a vizet. Végül pedig külön kis mélyedésekbe a só, a cukor, és az élesztő. Majd újra elindíthatjuk a gépet az alap tészta programon. Ha kész vegyük ki a tésztát a gépből, dögönyözzük meg egy kicsit, és formázzunk belőle egy csini kiscipót. Meleg helyen hagyjuk kelni, amíg egy kissé meg nem nő (ez kb. 30-40 perc), mielőtt berakjuk a sütőbe szórjuk meg a tetejét kevés liszttel, majd rácsozzuk be egy éles késsel. Végül előmelegített sütőben, 210-220 fokon süssük kb. 35-45 percig. Azt hogy elkészült úgy ellenőrizhetjük a legkönnyebben, hogy megkopogtatjuk az alját, és ha kongó hangot ad, és a teteje is szép barnára sült, készen is vagyunk.
Forrás: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez

Nincsenek megjegyzések: