Íme az adventi sütögetés idejére egy saját összeállítású muffin recept, ami híven a muffinhoz, igen gyorsan elkészül. Reggelire, délutáni kávézáshoz, teázáshoz éppen ideális. Hogy mitől adventi? Nekem az elmaradhatatlan fahéjtól és szegfűszegtől. És, hogy mitől "egészségesebb" egy picit legalább? Hááát, a fehér liszt helyett belekerülő zabkorpa, müzli és tönkölybúza liszt miatt pl. ... :)
Hozzávalók:
- 10 dkg zabkorpa
- 15 dkg fehér tönkölybúza liszt (vagy teljes kiőrlésű tönköly, de ez több folyadékot vesz fel)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- kb. 17-18 dkg gyümölcsös müzli (vagy jobb minőségű müzliszelet (használhatunk hozzá ház készítésű ropogós müzlit, azaz granolát is, melynek a receptjét itt találjátok)
- kb. 6 dkg aszalt gyümölcs (nálam ezt most cukrozott narancshéj és aszalt papaya volt)
- 2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- 12 dkg olvasztott vaj
- 6 dkg barna nádcukor
- 5 dkg gyümölcscukor (a kétféle cukrot nyugodtan helyettesíthetjük mással, pl. xilittel vagy csak nádcukorral)
- 2 evőkanál házi vaníliás porcukor (vagy Bourbon vaníliás cukor)
- 1 nagy tojás
- kb. 2,5 dl joghurt, tejföl vagy kefír
- 1 csipet só
A lisztet egy nagyobb tálba szitálom a sütőporral és a szódabikarbónával együtt, hozzáadom a zabkorpát és a fűszereket. Hozzáadom a müzlit, vagy hozzámorzsolom a müzliszeleteket, majd belekeverem az aszalt gyümölcsöket is, és összekeverem. Egy másik tálba kézi habverővel összekeverem a tojás, a sót, a cukrot, a vaníliáscukrot, majd hozzáadom az olvasztott vajat és a joghurtot is. Ezt a keveréket hozzáöntöm a lisztes keverékhez és átkeverem, de csak annyira, hogy a száraz hozzávalók átvegyék a nedvességet. Nem szabad sokáig kevergetni, különben nem lesz jó állagú a tészta sütés után. Evőkanállal a formába adagolom a tésztát
Előmelegített sütőben, 180 fokon (én légkeverésen sütöttem 160 fokon), kb. 25 percig sütöm.
Tipp:
A fenti hozzávalókból 24 kicsi muffin lett. Normál sütőformában ez kb. 12 db-ot jelent (vajazni-lisztezni kell a formákat). De nem csak muffin formában készíthető el, hanem akár egyben is megsüthetjük, kihűlés után pedig akár olvasztott étcsokoládé és vaj keverékével is bevonhatjuk, hűtés után pedig kockára vágva tálalhatjuk. Vagy kicsi, pl. karácsonyi mintás formákban is meg lehet sütni.
Készíthetünk a muffinok tetejére egy krémet is, amit habzsákból nyomhatunk a tetejére. Én ehhez mascarponét, vaníliás porcukrot és fahéjat használnék, ezeket keverném ki könnyűre habverő segítségével. Ennek a tetejét pedig egy-egy pöttynyi reszelt citrushéjjal díszíteném. Ennek a "receptjét" itt találhatjátok meg (ezt használtam a tésztához is): http://ildinyo.blogspot.hu/2011/11/finomsagok-advent-idejere.html
Előmelegített sütőben, 180 fokon (én légkeverésen sütöttem 160 fokon), kb. 25 percig sütöm.
Tipp:
A fenti hozzávalókból 24 kicsi muffin lett. Normál sütőformában ez kb. 12 db-ot jelent (vajazni-lisztezni kell a formákat). De nem csak muffin formában készíthető el, hanem akár egyben is megsüthetjük, kihűlés után pedig akár olvasztott étcsokoládé és vaj keverékével is bevonhatjuk, hűtés után pedig kockára vágva tálalhatjuk. Vagy kicsi, pl. karácsonyi mintás formákban is meg lehet sütni.
Készíthetünk a muffinok tetejére egy krémet is, amit habzsákból nyomhatunk a tetejére. Én ehhez mascarponét, vaníliás porcukrot és fahéjat használnék, ezeket keverném ki könnyűre habverő segítségével. Ennek a tetejét pedig egy-egy pöttynyi reszelt citrushéjjal díszíteném. Ennek a "receptjét" itt találhatjátok meg (ezt használtam a tésztához is): http://ildinyo.blogspot.hu/2011/11/finomsagok-advent-idejere.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése