2008. december 5., péntek

Sport szelet (házilag)

Már több helyen olvastam ezt a receptet, és elnézést kérek, hogy nem teszek említést a forrásról, de annyi helyen megtalálható már, hogy számomra nem egyértelmű az eredeti forrása, így nem tudom kit is jelölhetnék meg. Egy biztos, hogy nagyon-nagyon finom és rettentő egyszerű! És tényleg olyan, mint az igazi Sport szelet. Mikor először csináltam és megkóstoltattam a családdal, emlékszem azt mondta a nővérem, hogy: "Mmm... ez annyira finom mmm, hogy még a... mmm.... a nyálam is... mmm... kicsordul...", és közben tömte magába, persze a család többi tagjával együtt. Kell ennél több? 

Sport szelet
Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg (por)cukor
  • 2 csomag Bourbon vaníliáscukor
  • 1/2 kg darált háztartási kekszet
  • 3 evőkanál kakaóport
  • 1-1,5 üveg rumaromát (vagy annyi igazi rumot (ha gyerekek nem esznek belőle), hogy ne túl lágy masszát kapjunk, de szerintem itt az aroma a megfelelőbb, még ha aroma is, az intenzívebb íze miatt)
A tetejére:
  • 10-20 dkg étcsokoládé (attól függően mennyire vastag csokiréteget szeretnénk a tetején)
  • 1-2 evőkanál semlegesebb ízű olaj, vagy ha nem annyira roppanós bevonatot szeretnénk kb. 1 evőkanál vaj
A tejet melegítsük össze a vajjal és a kétféle cukorral, majd hűtsük le. Keverjük hozzá a darált kekszet, a kakaóport és a rumaromát. Nyomkodjuk egy folpackkal vagy kettévágott zacskóval kibélelt tálcára ízlés szerinti vastagságban. A vastagsággal variálhatunk, de én a hagyományos, vékonyabb változatot kedvelem. Ha az egyengetéssel elkészültünk, olvasszunk meg az étcsokoládét, adjuk hozzá az olajat vagy a vajat, majd simítsuk el a kekszmassza tetején és tegyük kb. 1-1,5 órára hideg helyre, hogy megdermedjen az egész. Ízlés szerint kockára, vagy hosszabb hasábokra szeletelhetjük.



Nincsenek megjegyzések: