2008. december 17., szerda

Italok karácsonyra

Dream of Cream koktél (digestiv)
Hozzávalók 1 italhoz:
  • 2 cl mandulalikőr (Amaretto)
  • 2,5 cl 100 %-os almalé
  • 1 cl tejszín
  • 0,5 cl vaníliaszirup (vagy egy kevéske vanília aroma, vagy kivonat)
  • Ezenkívül: negyed citrom, darált mandula, jégkocka
A díszítéshez a koktélospohár (talpas, 12 cl-es) szélét bedörzsöljük citrommal, majd a darált mandulába mártjuk. A többi hozzávalót kb. 4 jégkockával együtt, shakerben fél percig rázzuk, majd a pohárba töltjük a jégkocka nélkül.

Forralt bor egy kicsit másként
Hozzávalók (Több embernek. Hogy mennyinek? Az attól függ, mekkora poharakba mérjük, ill. hogy ki mennyire iszákos... Hi-hi-hi)
  • 1 üveg vörösbor (érdemes olyat választani, amire rá van írva, ill. tudjuk róla, hogy erdei gyümölcsös illatokkal, aromákkal rendelkezik)
  • 5-6 dl feketeribizli lé
  • vagy 2 tasak forralt bor fűszerkeverék, vagy saját magunk is összeállíthatunk (pl. egész fahéj, csillagánizs, bors vagy szegfűbors, szegfűszeg, narancs és citromhéj, Bourbon vaníliás cukor, vagy kivonat stb.)
  • ízlés szerint cukor
A hozzávalókat összemelegítjük, addig, amíg átveszik a fűszerek ízét. Bögrékben, jó melegen tálaljuk.

Tojáslikőr melegen (Bombardino egyszerűen)
Hozzávalók (1 személynek):
  • 1 kisebb capuccino-s csészényi tojáslikőr
  • tejszínhab
  • kakaópor (nem cukrozott)
A tojáslikőrt jól felmelegítem, tejszínhabot nyomok a tetejére, és megszóróm egy kevés kakaóporral. Kis füles üvegpohárban vagy csészében, kiskanállal tálalom.

Ez tényleg egy nagyon egyszerű verzió, de ezt lehet extrázni még az alábbiakkal:
rum
kávé (espresso) és brandy
whisky


Nincsenek megjegyzések: