2012. április 24., kedd

Masnitészta petrezselymes-medvahagymás pestóval, kukoricával és házi csibefasírttal


Hétvégén húslevest főztem, és agyaltam agyaltam, hogy mit kellene még mellé készíteni másodiknak. Volt egy csokor medvehagymám még, petrezselyem meg többnyire van itthon friss. Ebből lett pesto. Gondoltam ez tök jó lesz tésztára. Feltétnek meg hirtelen ötlettől vezérelve a levesben főtt csirkemellből készítettem egy kis fasírtot, ropogós bundával. Remek volt így együtt!
Hozzávalók:
A petrezselymes-medvehagymás pestóhoz (1 kis üveg lesz belőle, kb. 2,5 dl-es):
  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2 nagy marék pirított napraforgó mag (én a Lidl-ben szoktam venni nagy zacskóval, és serpenyőben szárazon átpirítom, bocsi, de nem mértem le súlyra mennyi volt)
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj (vagy más egyéb olaj ízlésünk szerint)
A fentieket késes aprítóba teszem, majd alaposan összeturmixolom. Az olajat ízlés szerint adagoljuk hozzá folyamatosan, attól függően mennyire szeretnénk, hogy folyós, vagy inkább sűrűbb legyen. Tehetünk hozzá kevés vizet is, hogy ne legyen túl olajos és kicsit könnyedebb legyen a végeredmény, így viszont nem tartható el olyan sokáig.
A csibe ill. csirkefasírthoz (a csirkemell nagyságától függően kb. 80-90 dkg kész kis pogácsa lesz belőle):
  • 1 közepes főtt csirkemell (csontos, bőrös, húslevesben főtt csirkemell, nem mértem súlyra mennyi, tanyasi csirke volt, egyébként kaptuk a nagyitól)
  • 1 tejbe áztatott zsemle (bő tejjel)
  • kb. 2-3 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
A bundához:
  • liszt
  • tojás (ehhez a mennyiséghez kb. 2 kisebb tojás kell majd)
  • kukoricapehely, kézzel összemorzsolva kissé
  • só, bors, (füstölt) pirospaprika
A főtt csirkemellet hagyjuk langyosra hűlni, csontontozzuk ki, bőrét vegyük le. A zsemlét tépkedjük darabokra és öntsünk rá tejet. A húst késes aprítóban sóval, borssal fűszerezve, az olajat is hozzáadva (én abban az edényben készítettem, amiben előtte a pestó készült, és direkt nem mostam el, így ennek az aromájából is került bele egy kevés) darájuk le, majd kézzel keverjük, nyomkodjuk hozzá a zsemlét is (azt a tejet is adjuk hozzá, amit esetleg nem szívott be a zsemle). Lehetséges hogy még egy kis tejet, vagy húslevest igényelni fog esetleg, hiszen csirkemellről van szó, ami szárazabb. A sütőt melegítsük elő 190-200 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kenjük ki egy kis olajjal. Formázzunk a húsból kis pogácsákat, panírozzuk be (liszt, tojás, kukoricapehely a fűszerekkel összekeverve), majd tegyük az előkészített tepsire, egy kicsit a tetejét is locsoljuk meg (még jobb, ha van olajspriccelőnk, ebből sokkal gazdaságosabban tudjuk adagolni), majd az előmelegített sütőben süssük kb. 10-15 percig. Ne szárítsuk ki! Természetesen olajban is kisüthetjük, de így sokkal egészségesebb. Le is lehet fagyasztani akár úgy, hogy a bepanírozott pogácsákat tálcára tesszük, megfagyasztjuk, majd bezacskózzuk. Így valamivel nagyobb hőfokon és tovább kell majd sütni nyilván.
Tipp:
Nem csak csirkemellből, hanem vegyesen, főtt combból és mellből is el lehet készíteni akár.

Az összeállításhoz:
  • 1 kis dobozos konzerv kukorica
  • kifőtt masni-, vagy spagettitészta (a főzővízből tegyünk félre keveset)
  • friss aprított petrezselyem
A kifőtt tésztához keverjünk hozzá jó pár evőkanál pestót (ha igényli, tehetünk bele kevés tésztafőzővizet is még, persze mindezt forrón tegyük még meg), a lecsöpögtetett kukoricakonzervet, majd tálalásnál szórjuk meg kevés petrezselyemmel és a tetejére tegyük a kis csirkefasírtokat.
Típp: 
A maradék húspogácsából készítsünk csibeburgert. Tegyük egy finom kis magos zsemlébe, amibe tegyünk még barbecue szószt, paradicsomot, lilahagymaszeleteket, jégsalátát, uborkát, és már falhatjuk is be a házi csirkeburgert.



2 megjegyzés:

Kati írta...

Én is szoktam hasonlót készíteni, imádjuk:)

Ildinyó írta...

Kati
Ugye milyen jó!? :))