Két desszert a az elmúlt hetekből. Mindkettőről elmondható, hogy nem túl macerás, ám annál finomabb desszert. Az egyiknél a mélyhűtőt lehet kissé apasztani, a másiknál pedig kamrapolcot. Ha nincs csokis cseresznyelekvárunk, simával is ugyanolyan finom lesz a második édesség.
Csokis-meggyes-túrós kocka
Hozzávalók:
- 3 tojás sárgája és fehérje külön
- 8 dkg xilit
- 1/2 kg túró
- 10 dkg nagyon puha vaj
- 5 evőkanál tejföl
- 10 dkg rétesliszt
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 10 dkg étcsokoládé feldarabolva nem túl kicsire
- A tetejére: fagyasztott meggy (nekem cigánymeggy, ez finom zamatos, igen sötét húsú)
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok). Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tojásfehérjét csipet sóval verjük keményre. A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, amíg szép világossárga lesz. Adjuk hozzá a túrót, a reszelt narancshéjat, a vajat és a tejfölt is, alaposan keverjük el, majd tegyük bele a szódabikarbónával átszitált lisztet, az étcsoki darabokat, végül pedig a tojásfehérjehabot is forgassuk bele óvatosan. Egyenletesen osszuk el a tepsiben, simítsuk el a tetejét, majd rakjuk ki a még fagyos meggyszemekkel. Toljuk az előmelegített sütőbe, majd süssük kb. 45 percig. A túró miatt ez egy szaftosabb sütemény, így a tűpróba itt nem sokat ér. A teteje legyen aranybarna, és számoljuk bele, hogy miután kivettük a sütőből és hűl, tovább fog dermedni.
Piskótalap
Hozzávalók:
Kakaós piskótatekercs túrókrémmel és csokis cseresznyedzsemmel töltve
Az alábbi mennyiségből 2 közepes, vagy több mini tekercset készíthetünk.
Piskótalap
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál porcukor
- csipet só
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét a csipet sóval verjük fel keményre. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd keverjük hozzá a vizet is. Forgassuk bele az átszitált lisztet, végül a tojáshabot is. Egy rendes nagy méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk el benne vékonyan a piskótatésztát. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 15 percig (sütőfüggő, de semmiképp ne szárítsuk ki). Még melegen tekerjük fel, majd a lenti töltelékkel töltsük meg.
Túrós-csokis töltelék csokoládés cseresznyelekvárral
Hozzávalók:
- 500 g zsírosabb házi túró
- 2-3 evőkanál tejföl (lehet több is, ha szárazabbnak ítéljük a túrót, nekem házi volt, ehhez nem kellett sok)
- 2-3 evőkanál porcukor (xilit)
- kevés citromlé és reszelt héja
- kb. 5 dkg étcsokoládé, kockára vágva
- 1/2 kis üveg csokoládés cseresznyedzsem
A dzsemen kívül mindent alaposan kikeverünk egy habverő segítségével. Kitekerjük, majd megtöltjük a piskótalapot úgy, hogy a túrókrémre itt-ott teszünk pár evőkanál dzsemet is. Jól lehűtve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése