2012. április 2., hétfő

Két újabb medvehagymás étel: Chow mein tészta medvehagymás-diós pesztóval, sült gombával és sajttal és medvehagymás-petrezselymes vöröslencsekrém csirkés-gombás-csilis nyársakkal

Két étel hétvégéről. És áá, egyáltalán nem szeretem a medvahagymát. Ugye látszik? :) Egyébként mindkét főétel viszonylag gyorsan elkészíthető. Én is úgy készítettem - miután egész hétvégén szét volt kapva a lakás -, hogy egyik lábammal a porszívót kapcsolgattam ki-be, a másikkal meg a konyhába álltam... :) Komolyan! Azt hiszem ez a fotókon is látszik.... semmi dizájnolás... tányér+kaja slussz passz... :)


Chow mein (tekjes kiőrlésű) tészta medvehagymás-diós pesztóval, sült gombával és sajttal
Hozzávalók (kb. 2 adaghoz személyre):
  • 1 csomag (250 g) teljes kiőrlésű chow mein tészta (én még az Aldiban vettem)
  • legalább fél csomagból készített medvehagymás pesztó ("recept" itt, az ott látható üvegnek nagyjából a 3/4-ét használtam fel)
  • 250 g csiperke gomba, megtisztítva, vékonyra szeletelve
  • reszelt sajt (bármilyen ízlésünk szerint, de a legjobb a parmezánforgács)
  • só, frissen őrölt bors
Nagy lábasban vizet forralunk, sózzuk kissé, majd beletesszük a chow mein tésztát, és kb. 4-5 percig hagyjuk, hogy megpuhuljon. Közben a gombaszeleteket egy nagy serpenyőben, két részletben (ne legyen tömve a serpenyő, mert akkor nem pirul, hanem párolódik) megsütjük, kissé sózzuk-borsozzuk, kiszedjük és félretesszük, melegen tartjuk. Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a leszűrt tésztát is, majd összekeverjük jó pár evőkanál medvehagymapesztóval, tányérokba szedjük, elosztjuk rajta a sült gombaszeleteket, majd meghintjük a reszelt sajttal. Esetleg még őrölt borsot is tehetünk rá.


Medvehagymás-petrezselymes vöröslencsekrém csirkés-gombás-csilis nyársakkal
Hozzávalók:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 500 g vöröslencse
  • kb. 1 liter zöldség, vagy csirkehúsleves (lehet kocka, de akkor ízfokozó menteset használjatok)
  • 1 csokor petrezselyem
  • kb. 20 nagyobb levél medvehagyma
  • kb. 3-4 evőkanál mustár
  • 2 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
A húshoz:
  • 250 g apróbb szemű gomba megtisztítva (a szárát törjük ki és tegyük félre)
  • kevés őrölt csili (vagy cayenne-i paprika, ha gyerekek esznek belőle, hagyjuk el és inkább használjunk sima pirospaprikát)
  • kb. 600 g csirkemell (vagy comb) filé nagyobbra kockázva
  • (olíva)olaj
A hagymát felaprítjuk a fokhagymával együtt, majd kevés olajon megfuttatjuk. Felöntjük a levessel, majd hozzáadjuk az átmosott vöröslencsét. Hozzáadjuk a babérlevelet, majd puhára főzzük az egészet, közben ízesítjük a mustárral. Teljesen főzzük szét a lencsét, és ha szükséges pótoljuk még a vizet. Ha kell kissé sózzuk és borsozzuk is. Az utolsó 10 percben adjuk hozzá a gombák tönkjét is és főzzük készre. Ha szükségét érezzük turmixoljunk rajta egy keveset botmixerrel, hogy krémesebb legyen, majd adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és medvehagymát és pár percig hagyjuk feső alatt pihenni az egészet.

Közben a csirkekockákat és gombát forgassuk meg sós-csilis olajban (pár percig benne is hagyhatjuk pácolódni), majd húzzuk beáztatott nyársakra, pakoljuk alufóliával bélelt tepsire (1x-1x forgassuk meg) és kb. 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára/sárgára (ne szárítsuk ki, daraboktól függ, kb. 20-25 perc kell neki, és sütőfüggő!!!)


Nincsenek megjegyzések: