Szombat vacsorára megfőtt a sonka, hozzá a tojás és finom vacsorát csaptunk belőle kaláccsal, tormával, retekkel, újhagymával. Miközben falatoztuk, azon gondolkodtam, hogy ha megkérdezné tőlem valaki, hogy milyen íz jelenti számomra a húsvétot, vagyis miről jut eszembe ez az ünnep, akkor biztosan azt válaszolnám, hogy a sonka, torma, retek trió, ami számomra bármilyen körülmények között ezt az ünnepet idézi fel.
A sonka főzőlevéből másnap ebédre ezt a sűrű, tartalmas levest, ragut - nem is tudom minek nevezzem - főztem, tálaltam. Nagyon finom volt!
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 200 g füstölt-főtt sonka
- 1 fej hagyma
- 1 nagy csokor újhagyma
- 2 x 400 g-os töltőtömegű konzerv csicseriborsó
- 4 vastagabb szál sárgarépa
- sonka főzőlé (én kevés vörösborral, egész szegfűborssal, egész vegyes borssal, fokhagyma gerezdekkel és hagymával főztem most a sonkát)
- 140 g-os konzerv sűrített paradicsom
- 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
- 1-2 csokor petrezselyem
- kb. 20 nagy levél medvehagyma
- kevés olívaolaj
- frissen őrölt bors
Megjegyzés:
Ha nagyon sós a sonka főzőleve, egy részét helyettesítsük inkább sima vízzel (vagy kevés vörösborral is akár), nehogy emiatt elsózzuk az egész ételt.
Ha még tovább szeretnénk gazdagítani, adhatunk hozzá pár szem burgonyát, megtisztítva, kockára vágva.
És Nektek is megmutatom (Facebook-on már riogattam vele :D), hogy milyen lett a húsvéti kalácsunk és a rettenet nyúl, amit a fiamnak készítettem. :))
2 megjegyzés:
Remek hasznosítás! A nyúl meg jópofa, még a fogait sem felejtetted le ;-)
Köszönöm Anazar! :) Nagyon örülök, hogy tetszik! :) És annak is, hogy nem ijedtél meg a nyúltól... :D én igen, mire megsült... :D
Megjegyzés küldése