2012. április 10., kedd

Maradék sonka és sonka főzőlé hasznosítás: Füstölt sonkás-csicseriborsós raguleves medvehagymával


Szombat vacsorára megfőtt a sonka, hozzá a tojás és finom vacsorát csaptunk belőle kaláccsal, tormával, retekkel, újhagymával. Miközben falatoztuk, azon gondolkodtam, hogy ha megkérdezné tőlem valaki, hogy milyen íz jelenti számomra a húsvétot, vagyis miről jut eszembe ez az ünnep, akkor biztosan azt válaszolnám, hogy a sonka, torma, retek trió, ami számomra bármilyen körülmények között ezt az ünnepet idézi fel. 
A sonka főzőlevéből másnap ebédre ezt a sűrű, tartalmas levest, ragut - nem is tudom minek nevezzem - főztem, tálaltam. Nagyon finom volt! 

Hozzávalók:
  • 200 g füstölt-főtt sonka
  • 1 fej hagyma
  • 1 nagy csokor újhagyma
  • 2 x 400 g-os töltőtömegű konzerv csicseriborsó
  • 4 vastagabb szál sárgarépa
  • sonka főzőlé (én kevés vörösborral, egész szegfűborssal, egész vegyes borssal, fokhagyma gerezdekkel és hagymával főztem most a sonkát)
  • 140 g-os konzerv sűrített paradicsom
  • 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
  • 1-2 csokor petrezselyem
  • kb. 20 nagy levél medvehagyma
  • kevés olívaolaj
  • frissen őrölt bors
A felkockázott sonkát kevés olajon elkezdem pirítani. Hozzáadom a megtisztított, felaprított hagymát, majd röviddel a felkarikázott sárgarépát is és pár percig így pirítom az egészet. Ezután mehet bele a felkarikázott újhagyma is (zöldjével együtt persze), majd a leszűrt, átmosott, lecsöpögtetett csicseriborsó konzerv is. Végül felengedem annyi, kissé felmelegített (hidegen még zsírtalanított, átszűrt) sonka főzőlével, amennyi úgy kb. 1-2 ujjnyira ellepi az egészet. Felforralom, és lefedve legalább 45-50 percig főzöm, félidőben hozzáadom a paradicsompürét, ill. borsozom is kissé. A hosszúaz  főzési idő leginkáb ugye azért kell, hogy ízek jól összefőjenek és sűrűre főjön az egész. Legvégül a felaprított medvehagymát, a bazsalikomot, és egy kevés petrezselymet teszek bele, botmixerrel egy kicsit turmixolok is rajta, ezzel is sűrítek az egészen. A petrezselyem maradékát a tálalásnál szórom rá, meglocsolom egy egészen kevés olívaolajjal és friss baguettet adok hozzá. Tudjátok, ezzel jól lehet tunkolni. ;-)

Megjegyzés:
Ha nagyon sós a sonka főzőleve, egy részét helyettesítsük inkább sima vízzel (vagy kevés vörösborral is akár), nehogy emiatt elsózzuk az egész ételt.
Ha még tovább szeretnénk gazdagítani, adhatunk hozzá pár szem burgonyát, megtisztítva, kockára vágva.

És Nektek is megmutatom (Facebook-on már riogattam vele :D), hogy milyen lett a húsvéti kalácsunk és a rettenet nyúl, amit a fiamnak készítettem. :))


2 megjegyzés:

Anazar írta...

Remek hasznosítás! A nyúl meg jópofa, még a fogait sem felejtetted le ;-)

Ildinyó írta...

Köszönöm Anazar! :) Nagyon örülök, hogy tetszik! :) És annak is, hogy nem ijedtél meg a nyúltól... :D én igen, mire megsült... :D