2010. szeptember 1., szerda

Kókuszos-aszalt meggyes müzliszelet és magvas müzlikocka


Most, hogy elkezdődött a suli (ovi, bölcsi, egyéb), törheti az ember a fejét, hogy miket is csomagoljon oda a gyereknek uzsonnára, tízóraira. Persze a szendvicsen, meg gyümölcsön kívül, mert van, hogy az nem elég. Szerintem a legtöbb lurkó szívesen megeszi az ilyen csemegéket, és még mindig jobb, mintha a büfében egy vagyonért megvett E adalékokkal agyontömött kekszet (jobb esetben), csokit, meg miegymást tömi a pocakjákba. Ha épp nincs sok idő az evésre, 1-1 szelet ilyen müzli gyorsan pótolja a hiányzó energiát a következő óra végéig. Akár kirándulásra is jól jönnek az ilyen nassok. És akár zsirpapírba is csomagolhatjuk őket egyenként.
De akár munkahelyen is jól jöhet, ha épp nagyon éhesek vagyunk már, de az ebédszünet még arrébb van. Persze csak mértékkel együk belőle - ne tömjünk be egyszerre több szeletet-, mert azért kalóriatartalma ennek is van ám. 
 

Kókuszos-aszalt meggyes müzliszelet
Hozzávalók (kb. 25 szelet lesz belőle):
  • 50 g aszalt meggy (készülhet datolyával, barackkal, mazsolával stb.)
  • 150 g vaj
  • 150 g nádcukor
  • 1 evőkanál méz
  • 100 g kókuszreszelék
  • 200 g zabpehely (adhatunk még hozzá egy keveset, ha túl "nedvesnek" találnánk a tésztát) 
  • kevés olaj a fólia kenéséhez
A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésen 160 fok). Egy edényben összeolvasztom a vajat, a cukrot és a mézet, majd hozzákeverem a zabpelyhet, a kókuszt, végül pedig a kissé összedarabolt meggyet is. Egy nagyobb méretű tepsi felébe alufóliát hajtogatok, úgy hogy kisebb pereme is legyen, kissé kiolajozom, majd belelapogatom a masszát. Igyekezzünk szép szabályos téglalapot formázni belőle, úgy 1/2-1 centi vastagon, hogy sütés után, minél szabályosabb szeleteket tudjunk vágni belőle. Az előmelegített sütőbe tolva úgy kb. 20-25 percig sütöm (lehet 30 is, ha nem szeletnek szánjuk, hanem csak össze szeretnénk morzsolni majd). Ez után kb. 5-10 percet pihentetem, majd ízlés szerinti méretű hasábokat vágok belőle.

Az alábbi változat egy magvas, kicsit "szárazabb" verzió, mely szintén nagyon finom. Ezt használtam a Napfényes menü poharas desszertjénél is egyébként "krokantosítva".

Magvas müzlikocka
Hozzávalók:
  • 100 g héjas mandula (eredetileg fenyőmag)
  • 100 g hámozott napraforgómag
  • 50 g zabpehely
  • 100 g kókuszreszelék
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál napraforgóolaj
  • 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt vagy tönkölybúza liszt
A mandulát és a napraforgómagot egy késes aprítóban középfinomra dolgozzuk. Hozzákeverjük a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, és a mézet is (ezt meg is melegíthetjük kissé, hogy könnyebb dolgunk legyen vele). Egy teflonos serpenyőben felmelegítjük kissé az olajat és alacsony hőfokon, állandóan kevergetve megpirítjuk a keveréket. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok). A müzlikeveréket egy tálba öntjük és hozzákeverjük a lisztet is, valamint kb. 2 evőkanál vizet. Hüvelykujjnyi vastagon, egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, úgy hogy egyenletesen terüljön el mindenhol és nagyjából egyenesek legyenek a szélei is. Készíthetjük itt is alufóliából a "sütőformát", akkor ugyanúgy olajozzuk ki mielőtt belelapogatjuk a masszát. Sütőbe tolva kb. 10-15 percig sütjük. Még melegen felvágjuk ezt is, majd kihűtjük és dobozba tesszük.
Mindkét recept eredeti változata a Sütés tej és tojás nélkül c. könyvből származik.
És íme még néhány kekszötlet uzsira és tízóraira (a teljesség igénye nélkül). Most csak az édeseknél maradva, hogy ebben a hirtelen elromlott időben, na és újra belépve a mókuskerékbe megédesítsük valamivel a napot.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Fenséges és gyönyörű

Padparadsa írta...

Nagyon jó ötlet és édesek a fotóid! :))

Ms. Poppy írta...

Az utolsó előtti képen szereplő vonat elroboghatna hozzám, rakománnyal együtt, bár lehet, hogy a tulajdonosa ennek nem örülne annyira, mint én.:)
Szuper receptek!

jókaja írta...

Az a cukormentes második felkerült a kipróbálandók listájára.
Épp ma írtam én is egy cukormentes nasiról. :-)

duende írta...

Nekem is nagyon tetszenek, régóta keresek hasonlókat! Köszi, megjegyeztem! :)
A képek meg tök aranyosak! :)

Livi írta...

Nagyon tetszik! Ki fogom próbálni! :)

Ildinyó írta...

Köszönöm Mindenkinek! Nagyon kedvesek vagytok! Örülök, hogy tetszik! :)))