2009. február 17., kedd

Földimogyorós keksz



By Nigella. Még a múltkoriban sütöttem, de csak most írok róla. Leginkább azért most, mert majd egy másik receptemnek ez lesz az alapja (tökéletes csokis keksz recept után történő kutatás-kísérletezgetés). Tudom-tudom már megtalálták. Minden esetre ez a recept nagyon jó! Egyszerű és nagyon finom!

Hozzávalók (úgy kb. 18-20 db nagyobb méretű keksz lesz belőle, de készíthetünk többet is):
  • 150 g nagyon puha vaj
  • 75 g cukor (nálam világos nád)
  • 1 tojás
  • 175 g liszt (ebben már benne van fél teáskanál sütőpor is)
  • 1 csomag vaníliáscukor vagy 1 teáskanál kivonat/aroma
  • 125 g sózott földimogyoró mozsárban épphogy összetörve (igen-igen sózott, és nem lesz rossz)
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (nálam légkeverésen 170 fokra). A vajat alaposan keverjük el a cukorral, vaníliáscukorral, majd keverjük hozzá a tojást is. Végül adjuk hozzá a lisztet és a földimogyorót is. Kanállal adagoljunk kisebb pacákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, pár centi távolságra egymástól. Egy üvegpohár alját kenjük be egy kevés olvasztott vajjal mártsuk bele cukorba, majd ezzel lapítsuk le a tésztahalmokat. Süssük kb. 10-12 percig (nálam, de mint mondottam már oly sokszor sütőfüggő ez a dolog). Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. Fém dobozban sokáig eláll.

Újabb fotók 2011. október

Fotó 2009.

Nincsenek megjegyzések: