Sokan sokféle módon készítik. Még Olaszországban is minden családnál más és más. Sőt azt is mondták már páran, hogy ilyet náluk nem is készítenek. Nem vagyok az olasz ételek szakértője, de minden esetre van egy-két dolog, ami engem nagyon felbosszant ezzel az étellel kapcsolatosan. Pl. az, ha milánóinak hívják. Na de kérem? Mi köze van hozzá? Mintha ez valamiféle gyűjtőnév lenne az olaszos paradicsomos mártásokra. A másik dolog: hallottam már olyanról is, hogy valakinek a specialitása ez az étel: konzerv löncshúsból. Hát ne gyalázzuk már meg teljesen ezt a csodás ételt! Még akkor sem, ha ilyen módon, ahogy itt csináljuk nem sokan készítik olasz honban.
Egyébként semmi jónak nem vagyunk elrontói, de a mostani Valentin-napi "ünneplés" nálunk valahogy most elmaradt. Ill. az én ajándékom a Másik Felemnek ez volt. Bár nyilván akkor is főztem volna ilyet, ha nincs Valentin-nap, mert már rég volt nálunk terítéken ez az étel. :)
Hozzávalók:
- 1 nagyobb vöröshagyma felkockázva
- 4 gerezd fokhagyma összezúzva
- 125 g húsos, füstölt szalonna, apró kockára vagy csíkokra vágva
- 500 g darált hús (legjobb a marha, vagy marha-sertés vegyesen)
- 3 nagyobb marék fagyasztott zöldborsó és sárgarépa kocka (vegyesen)
- 400-500 ml-es konzerv paradicsom (nálam egy 425 ml-es üveges Mutti)
- 140 g-os sűrített paradicsom konzerv
- só, 1 teáskanál cukor
- oregánó, bazsalikom, bors
- olívaolaj
- 1 csomag spagetti tészta
A tálaláshoz: reszelt sajt (legjobb a parmezán)
A szalonnát kevés olajon elkezdem pirítani, pár perc múlva hozzáadom a hagymát, megpárolom kissé, majd hozzáadom a húst és a fokhagymát. Kissé megpirítom, majd hozzáadom a zöldségeket is, és felöntöm a kétféle paradicsommal, fűszerezem, kevés vizet adok hozzá, majd takarék lángon, időnként megkeverve, legalább 1 órán át főzöm. Mikor már majdnem készen van, a tésztát megfőzöm a csomagoláson lévő utasítás szerint, majd reszelt sajttal, esetleg tejföllel meglocsolva tálalom a tésztára szedett ragut.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése