2010. február 26., péntek

Citromos pohárkrém citromos-kukoricás keksszel


Tegnap még gyönyörű napsütés volt. Akkor még ugyan jobban vágytam egy ilyen roppant frissítő desszertre, mint amilyen ez a fenti kis pohárkrém lett. De azért egy ilyen borongós időben is jó egy ilyen kis sárga színfolt... Ez inkább egyébként csak egy ötlet akarna lenni, mintsem pontos recept. Persze az alábbi keksznek azért leírom a pontos receptjét is, mert azt csak úgy összedobáltam egyik este, és azért jobb, ha itt örökítem meg, mint hogy egy papírfecnin kallódjon.

Citromos pohárkrém
A krémhez:
  • egy éjszakán át csöpögtetett joghurt és tejföl keveréke (jó pár evőkanál volt, nem mértem pontosan mennyi)
  • porcukor vagy édesítőszer (vagy xilit, eritrit porrá őrölve)
  • frissen facsart citromlé
  • kevés vaníliáscukor (nekem valódi vaníliás) 
A kekszes morzsához:
  • a lentebb található keszből néhány darab összemorzsolva
  • annyi olvasztott  vaj, amivel nedves morzsát kapunk a kekszből (kb. 12 kekszhez használtam 4 dekát)
A krémet kézi habverővel alaposan összekeverjük. Ízesítjük cukorral, citromlével és héjával, majd kis poharakba rétegezzük az olvasztott vajjal összekevert morzsával együtt. 


Citromos-kukoricalisztes keksz
Hozzávalók:
  • 120 g nagyon puha vaj
  • 1 tojás
  • 120 g xilit, eritrit (vagy ennek megfelelő mennyiségű süthető édesítőszer, esetleg nádcukor)
  • 1 jó nagy evőkanál reszelt citromhéj (helyette: citromlé és cukros citromhéj keveréke)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 150 g sima liszt
  • 100-120 g kukoricaliszt
  • kevés barna nádcukor a tetejére
A puha vajat kikeverem a cukorral, hozzákeverem a tojást, a citromhéjat, majd a sütőporral átszitált liszteket. Alaposan összekeverem, majd rövid időre a mélyhűtőbe teszem.  A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztából kicsi diónyi gombócokat készítek. A tenyeremmel kilapítom a gombócokat, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejüket megszórom picike barnacukorral (másik ötlet, hogy a tésztával "benedvesítem" egy pohár alját, belemártom a cukorba, majd ezzel lapítom ki a sütőlapra tett gombóckákat), majd az előmelegített sütőbe tolva, kb. 12-15 perc alatt (sütőfüggő, figyeljük!!) megsütöm. Rácsra téve hűlni hagyom.



7 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Tetszik! Ki akarom próbálni a kekszet is és a pohárkrémet is!

Ottis írta...

Nekem is tetszik mindkettő :-)

duende írta...

Vittem. (Egy elvetemült citromrajongó)

:))))

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm! Örülök, hogy szimpatikus volt! Egészségére mindenkinek, aki elkészíti!
Duende nem is tudtam... ennyire? Egyébként én is nagyon szeretem, mint az látszik is :)))

szepyke írta...

Ez nagyon jó! Imádom a citromos dolgokat!

Névtelen írta...

Jujj de finom.....lenne, ha hoztál volna ebből is kóstolót!!!!Cocó

Ildinyó írta...

Szepyke
Nagyon köszönöm! Örülök, hogy tetszik. :))) Én is, én is... :D

Cocókám, azaz Sógórkám
Ha sűrűbben jönnétek fel, lehet, hogy Nektek is jutott volna belőle. :)) De sebaj, majd készítek Nektek is egy adagot valamikor. :))