2009. január 29., csütörtök

Cukrozott citrom-, és narancshéj



Egy párszor már említettem a receptjeimnél őket a hozzávalók sorában. És bár eddig azt hittem, hogy ez a nagyszerű ötlet Anyukámtól származik, ill. hogy csak ő szokott ilyet készíteni, rá kellett jönnöm, hogy más is volt ilyen leleményes és készített már ilyet. Egyébként tényleg borzasztóan egyszerű dolog. Sőt ez nem is recept, inkább csak egy ötlet. De mégis nagyon könnyű feldobni vele a sütiket. Én rendszeresen használom mindenfélébe. Különösen a muffinokat szeretem feldobni vele, de akár a kekszféléket, panna cottákat stb. stb.

Hozzávalók:
  • citrom-, és/vagy narancshéj (vagy külön-külön, mi úgy szoktuk, de lehet keverni is)
  • cukor
  • egy kevéske az adott gyümölcs levéből
A gyümölcsöket alaposan megmosom, sőt néha meg is sikálom egy kicsit (persze jobb lenne a bio, de ki győzi - egyébként is néha már úgy érzem, kissé beteges lenne ennyire figyelni mindenre), majd lereszelem (a fehér rész nélkül) a héját, ezt jó alaposan becukrozom (ez "tartósítja" majd). Egy pici levet is hozzácsurgatok, de tényleg csak keveset. Végül forró vízzel alaposan kimosott üvegcsébe teszem, jól lezárom. Így el van egy pár hétig. Feltéve, hogy mindig tiszta kanállal nyúlunk bele.

Nincsenek megjegyzések: