Hozzávalók:
A tésztához:
A tésztához:
- 100 g földimogyoró (lehet sózott is, de akkor ezt vegyük figyelembe az ízesítéskor)
- 150 g sima liszt
- 50 g kukoricaliszt
- 120 g vaj
- só
- 1 tojás
- 500 g sárgarépa (tisztítva, felszeletelve, majd félig megpárolva)
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- 200 g túró
- 200 g tejföl
- 3 tojás
- só, bors, 2-3 teáskanál szárított zsálya (vigyázzunk, mert elég intenzív aromájú fűszer)
A mogyoró felét ledaráljuk, elkeverjük a liszttel és a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást és gyorsan sima tésztává dolgozzuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk egy kapcsos tortaformát (normál 25 cm-est), belenyomkodjuk a tésztát, úgy hogy legyen, úgy 3-4 cm-es pereme is, megszúrkáljuk villával, majd 10 percig elősütjük. Addig összekeverjük a túrót a tejföllel, belekeverjük a tojásokat, a hagymát, ízesítjük sóval, borssal és a zsályával. Az elősütött tésztára rátesszük a sárgarépát, ráborítjuk, majd elsimítjuk rajta a túrós masszát, megszórjuk a tetejét a maradék egész földimogyoróval, majd visszatesszük az egészet a sütőbe, úgy 30-35 percre. Legfinomabb langyosan tálalva.
És íme egy-két hasznos és érdekes információ a földimogyoróról.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése