A legnagyobb dicséret erre a levesre? Ha az adott ételt egy olyan valaki - jelen esetben a Másik Felem - is megeszi, aki nagyon nem szereti a karalábé levest. Legalábbis nem szerette eddig. És nemcsak hogy megeszi, de hozzá még hangosan hümmög is, hogy ez bizony tényleg nagyon finom... és nem csak udvariasságból. :)
A karalábé és a csirkemáj szerintem nagyon jók együtt. Ezért a 2 fej zsenge karalábémból, amit csak úgy céltalanul vettem, és egy kevés maradék csirkemájból, megint úgy hasraütészerűen ezt a gazdag és tartalmas levest hoztam össze. Ez után is elég már csak valami könnyed desszert, és már kész is az ebéd.
A csirkemájról eszembe jutott, hogy érdemes kisebb adagokban is lefagyasztani belőle, és akkor könnyedén lehet belőle készíteni pár perc alatt májgombócot a levesbe (persze miután kiengedett). Az én gombóckáim most elég emberesek lettek. Amúgy a kisebb és takarosabb gombócokat kedvelem, de én most igyekeztem gyorsan a levesbe gombócolni őket, mert már nagyon éhesek voltunk, így nem volt idő elaprózni a dolgot...
Hozzávalók a karalábéleveshez:
- 2 karalábé (kb. 600 g), megtisztítva, felkockázva
- a karalábé zsengébb levelei felaprítva
- 1 nagyobb fej hagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
- 1 evőkanál vaj + kevés olaj
- 2 púpos evőkanál étkezési keményítő
- 1 nagy dobozos tejfölnek a fele
- aprított petrezselyem
- só (vagy ételízesítő, vegamix stb.), frissen őrölt bors
Hozzávalók a májgombóchoz:
- kb. 14-15 dkg máj elkaparva
- 1 tojás
- pár evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál hagyma vajon megdinsztelve (a levesbe szánt hagymából vegyük el)
- 1 gerezd fokhagyma, összenyomva
- 1-2 evőkanál aprított petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
A májgombóc hozzávalóit egy villával összekeverem, ízesítem és annyi zsemlemorzsát (pár evőkanál) adok hozzá, amitől egy nem túl kemény masszát kapok. A leveshez való hagymát a vaj és kevés olaj keverékén elkezdem dinsztelni. 1 evőkanállal kiveszek belőle és a májgombóchoz keverem, majd félreteszem. A dinsztelt hagymához hozzáadom a karalábét, a fokhagymát, kissé átpárolom, borsozom, sózom is kissé. Hozzáadom a karalábé leveleket is, majd felengedem kb. 1,5-1,7 l vízzel. Ízesítem sóval, vegamixel, vagy vegetával. Amikor a karalábé kockák már majdnem puhára főttek 2 kiskanál segítségével gombócokat gyártok a levesbe a májas masszából. Pár percig főzöm őket, majd behabarom a keményítővel elkevert tejföllel, amihez hozzákeverem a petrezselymet is. Csipet cukorral is ízesítem ill. még sózom és borsozom, ha szükséges, hogy kerekké tegyem az ízeket.
4 megjegyzés:
Köszönöm Bianka! Nagyon kedves vagy! :)
Nagyon bele kanalaznék!!! Szépek lettek a fotók is nagyon!
Nagyon jó a fotó és a leves is finom lehet!
Ízlésszindróma
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)
Dia
Köszönöm Neked is! Próbáld csak ki! Tényleg finom! :)
Megjegyzés küldése