2010. július 1., csütörtök

Salátakrémleves, fűszeres-ropogós gombócokkal

Egyszerű, de nagyszerű! Ismét egy hideg leves a forró napokra. Talán nagyon "zöldnek" tűnhet az íze, de nem az. És tényleg hidegen a legfinomabb. Szerintem legalábbis. A levesbetét pedig megint csak a maradékfelhasználás eredményeként született meg. Jól illet hozzá! 
Hozzávalók:
  • 2-3 vastagabb szál újhagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej salátának a külső levelei
  • 5-6 szem kisebb burgonya
  • 2 dl joghurt
  • só, bors
  • olívaolaj
A gombóchoz:
  • 1-2 tojás
  • annyi fűszeres zsemlemorzsa (azaz pangritata), amennyivel könnyen formázható, nem túl kemény masszát kapunk + kevés a hempergetéshez
  • pici só és bors
  • olaj a sütéshez
A finomra vágott hagymát és az összenyomott fokhagymából négyet, kevés olajon kissé megfuttatunk, ill. sózzuk is kissé. Hozzáadjuk a megtisztított, kicsire felkockázott burgonyát, majd fedő alatt majdnem puhára, pirítjuk-pároljuk. Félidőben, a burgonya tetejére rátesszük az összetépkedett salátaleveleket, ez majd a gőzben összeesik és megpárolódik. Felengedjük ízlés szerint forró levessel (kb. annyival, amennyi ellepi), vagy sós, vegamixes vízzel, egyszer felforraljuk, hozzáadjuk a maradék fokhagymával, pici sóval és borssal elkevert joghurtot, majd botmixerrel pürésítjük. Egy csipet cukrot is tehetünk bele, csak hogy kerekebb legyen az íze.

A levesbetéthez összekeverem a tojást annyi fűszeres kenyérmorzsával - ill. fűszerekkel még, ha szükséges -, hogy ne legyen túl kemény, de kisebb gombócokat tudjak formázni belőle, majd olajban kisütöm őket és forrón tálalom a hideg leveshez.
A pangritatáról bővebben pl. itt és itt olvashatsz nálam.

2 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Köszönöm ezt a különleges levesbetétet, ki kell próbálnom:))

Ildinyó írta...

Zsuzsa
Én köszönöm!!! :))