Egyszerű, de nagyszerű! Ismét egy hideg leves a forró napokra. Talán nagyon "zöldnek" tűnhet az íze, de nem az. És tényleg hidegen a legfinomabb. Szerintem legalábbis. A levesbetét pedig megint csak a maradékfelhasználás eredményeként született meg. Jól illet hozzá!
Hozzávalók:
- 2-3 vastagabb szál újhagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej salátának a külső levelei
- 5-6 szem kisebb burgonya
- 2 dl joghurt
- só, bors
- olívaolaj
A gombóchoz:
- 1-2 tojás
- annyi fűszeres zsemlemorzsa (azaz pangritata), amennyivel könnyen formázható, nem túl kemény masszát kapunk + kevés a hempergetéshez
- pici só és bors
- olaj a sütéshez
A finomra vágott hagymát és az összenyomott fokhagymából négyet, kevés olajon kissé megfuttatunk, ill. sózzuk is kissé. Hozzáadjuk a megtisztított, kicsire felkockázott burgonyát, majd fedő alatt majdnem puhára, pirítjuk-pároljuk. Félidőben, a burgonya tetejére rátesszük az összetépkedett salátaleveleket, ez majd a gőzben összeesik és megpárolódik. Felengedjük ízlés szerint forró levessel (kb. annyival, amennyi ellepi), vagy sós, vegamixes vízzel, egyszer felforraljuk, hozzáadjuk a maradék fokhagymával, pici sóval és borssal elkevert joghurtot, majd botmixerrel pürésítjük. Egy csipet cukrot is tehetünk bele, csak hogy kerekebb legyen az íze.
A levesbetéthez összekeverem a tojást annyi fűszeres kenyérmorzsával - ill. fűszerekkel még, ha szükséges -, hogy ne legyen túl kemény, de kisebb gombócokat tudjak formázni belőle, majd olajban kisütöm őket és forrón tálalom a hideg leveshez.
A pangritatáról bővebben pl. itt és itt olvashatsz nálam.
2 megjegyzés:
Köszönöm ezt a különleges levesbetétet, ki kell próbálnom:))
Zsuzsa
Én köszönöm!!! :))
Megjegyzés küldése