Szombaton bográcsos babgulyáspartira voltunk hivatalosak a Nővéremékhez. Sógorkám, innen is üzenem, hogy nagggggyon-naggggyon finom volt! Még úgy is, hogy a három kis kanál só helyett, 3 nagy bográcskeverő fakanállal került bele... De semmi gond, mert ugye amikor levetted a láncról a bográcsot gondolom a sör és a meleg hatására -, már nem volt olyan fix a kezed, ezért vagy fél liter lé a tűzben landolt, és az pont jót tett neki, hogy ezután még fel kellett még engedni egy kis vízzel, hogy meglegyen a mennyiség.
Valamit szerettem volna vinni a vendégségbe, ezért reggel mikor felkeltem, úgy gondoltam, megpróbálom a legnagyobb őrültséget, amit ekkora melegben elkövethet az ember lánya. Beálltam a konyhába és nekiálltam sütögetni. A fenti lepényt sütöttem, ill. egy kókuszos-ribizlis muffint (ennek a receptje kicsit később majd, de jön). Én akkor ugyan még a legnagyobb melegben álltam neki dagasztgatni és a sütőt üzemeltetni 220 fokon, ami felért egy finn szaunában való résztvétellel. (Szóval a méregtelenítés megvolt.) De most, hogy lehűlt (vagy legalábbis lassanként kicsit "hűlöget") az idő, talán több mindenkinek lesz kedve kipróbálni az alábbi receptet. Én ebéd utáni kis "rágcsának" szántam, de olyan éhes volt már mindenki, hogy nagy részét megettük még előétel gyanánt. Ja és megint, csak úgy találomra pakolgattam bele, ill. hozzá a dolgokat.
Hozzávalók (2 nagy tepsi méretű lepény lesz belőle, amit én után felkockázva tálaltam):
- 300 g rétesliszt
- 200 g sima liszt (ebből 1 evőkanál sikér)
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál joghurt
- 1 evőkanál ecet
- 1 kocka friss (vagy 1 csomag (7 g) szárított) élesztő
- kb. 3,5 dl meleg víz
A tetejére:
- 3 csomag petrezselyem
- 1 nagy doboz frissföl
- 3 tojás
- só, bors, pici dijoni mustár
- 1 csomag újhagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- pici olívaolaj meglocsolni még sütés előtt
A liszteket átszitálom, összekeverem a sóval. A langyos vízben elkeverem a cukrot, majd elmorzsolom benne az élesztőt, megszórom pici liszttel, majd pár percet állni hagyom és felfuttatom kissé. Hozzákeverem az ecetet, a joghurtot és az olajat, majd fokozatosan hozzáadagolva a liszthez egy villával hozzávegyítem. Amikor a villával már nem tudom keverni, kézzel dagasztom tovább 5-10 percig. Letakarom, majd kb 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztem. Közben felaprítom a petrezselymet, majd összekeverem a tejföllel és a tojásokkal, ízesítem sóval, borssal, pici mustárral, apróra vágott hagymával és összenyomott fokhagymával. A megkelt télsztából kiütögetem a levegőt, átgyúrom megint egy kissé, majd két részre osztom. Mindkettőt kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Elosztom rajta a petrezselymes-tejfölös krémet, picit olajjal meglocsolom, 10-15 percet pihentetem, közben a sütőt előmelegítem légkeverésen 200 fokra. Én egyszerre sütöttem most a két tespivel, de ha külön sütjük sima sütésen is mehet 220 fokon. Kb. 20-30 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
A tésztájába is tehetünk kevés frissen őrölt borsot ill. összezúzott fokhagymát.
6 megjegyzés:
Nagyon guszta
Bianka
Nagyon szépen köszönöm Neked! :)
Nagyon jól néz ki, csodaszép ez a fotó (is). :) Imádom a petrezselymet, ha nem várna otthon a cukkinis pite a hűtőben, rögtön ma elkészíteném... :) Mentettem! :))
Felhőlány
Mmmm, cukkinis pite? Ha maradt volna még ebből a lepényből cserélnék most szívesen és megkóstolnám... :)) Köszönöm! :))
Sajnos a cukkinis pitéről is csak múlt időben beszélhetünk... Egy szeletke hazacipelt "maradék" volt, de a receptje már fent van... :))
Felhőlány
:D Megnéztem a pitét, nagyon guszta!!! :)
Megjegyzés küldése