2010. július 21., szerda

Tejfölös karalábéleves, csirkemájas gombócokkal

A legnagyobb dicséret erre a levesre? Ha az adott ételt egy olyan valaki - jelen esetben a Másik Felem - is megeszi, aki nagyon nem szereti a karalábé levest. Legalábbis nem szerette eddig. És nemcsak hogy megeszi, de hozzá még hangosan hümmög is, hogy ez bizony tényleg nagyon finom... és nem csak udvariasságból. :)
A karalábé és a csirkemáj szerintem nagyon jók együtt. Ezért a 2 fej zsenge karalábémból, amit csak úgy céltalanul vettem, és egy kevés maradék csirkemájból, megint úgy hasraütészerűen ezt a gazdag és tartalmas levest hoztam össze. Ez után is elég már csak valami könnyed desszert, és már kész is az ebéd. 
A csirkemájról eszembe jutott, hogy érdemes kisebb adagokban is lefagyasztani belőle, és akkor könnyedén lehet belőle készíteni pár perc alatt májgombócot a levesbe (persze miután kiengedett). Az én gombóckáim most elég emberesek lettek. Amúgy a kisebb és takarosabb gombócokat kedvelem, de én most igyekeztem gyorsan a levesbe gombócolni őket, mert már nagyon éhesek voltunk, így nem volt idő elaprózni a dolgot...
  
Hozzávalók a karalábéleveshez:
  • 2 karalábé (kb. 600 g), megtisztítva, felkockázva
  • a karalábé zsengébb levelei felaprítva
  • 1 nagyobb fej hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 1 evőkanál vaj + kevés olaj
  • 2 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 1 nagy dobozos tejfölnek a fele
  • aprított petrezselyem
  • só (vagy ételízesítő, vegamix stb.), frissen őrölt bors
Hozzávalók a májgombóchoz:
  • kb. 14-15 dkg máj elkaparva
  • 1 tojás
  • pár evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál hagyma vajon megdinsztelve (a levesbe szánt hagymából vegyük el)
  • 1 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 1-2 evőkanál aprított petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
A májgombóc hozzávalóit egy villával összekeverem, ízesítem és annyi zsemlemorzsát (pár evőkanál) adok hozzá, amitől egy nem túl kemény masszát kapok. A leveshez való hagymát a vaj és kevés olaj keverékén elkezdem dinsztelni. 1 evőkanállal kiveszek belőle és a májgombóchoz keverem, majd félreteszem. A dinsztelt hagymához hozzáadom a karalábét, a fokhagymát, kissé átpárolom, borsozom, sózom is kissé. Hozzáadom a karalábé leveleket is, majd felengedem kb. 1,5-1,7 l vízzel. Ízesítem sóval, vegamixel, vagy vegetával. Amikor a karalábé kockák már majdnem puhára főttek 2 kiskanál segítségével gombócokat gyártok a levesbe a májas masszából. Pár percig főzöm őket, majd behabarom a keményítővel elkevert tejföllel, amihez hozzákeverem a petrezselymet is. Csipet cukorral is ízesítem ill. még sózom és borsozom, ha szükséges, hogy kerekké tegyem az ízeket. 


4 megjegyzés:

Ildinyó írta...

Köszönöm Bianka! Nagyon kedves vagy! :)

Ízlésszindróma írta...

Nagyon bele kanalaznék!!! Szépek lettek a fotók is nagyon!

Dia írta...

Nagyon jó a fotó és a leves is finom lehet!

Ildinyó írta...

Ízlésszindróma
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)

Dia
Köszönöm Neked is! Próbáld csak ki! Tényleg finom! :)