2009. március 22., vasárnap

Kávés-mogyorókrémes keksztekercs



Ezt a receptet a mindmegettén találtam, de én egy kicsit módosítottam rajta. Nagyon finom! Tényleg! Talán soknak tűnik a mogyorókrém, ami benne van, de valahogy mégsem lesz töményen édes a végeredmény. Gondolom a kávé sokat segít ebben. Még az édességeket nem nagyon kedvelő Anyósom is azt mondta rá, hogy hmmm, nagyon finom! A Másik Felem meg csak falta és falta és falta... Nincs ennél jobb dicséret. Kérek még!

Hozzávalók (jó sok lesz belőle, kb. 44-45 cm-es rúd):
A "tésztához":
  • 500 g darált keksz 
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl kávé
  • 2 púpos evőkanál porcukor
A töltelékhez:
  • 300 g kakaós mogyorókrém kissé megolvasztva (pl. Nutella, de nagyon finom a Lidl-ben kapható zöld tetős változat is)
  • 6-7 dkg nagyon puha vaj
A "tésztához" felsorolt alapanyagokat összedolgozom, majd letépek egy kb. 50 cm-es alufólia darabot és "rálapogatom" kézzel a masszát, úgy hogy kb. kisujjnyi vastagságú legyen. A töltelékhez valókat kézi habverővel (ezért fontos, hogy minden nagyon puha legyen) alaposan összekeverem, majd rásimítom a kiterített kekszes alapra és a hosszanti oldalánál elkezdem feltekerni a fólia segítségével. Ha készen van a csigabiga eldönthetem, hogy kettévágom, és úgy teszem a hűtőbe, vagy ilyen hosszú állapotában is el tudom-e helyezni. Mindenesetre mindkét variációnál becsomagolom alaposan alufóliába és jó pár órára a hűtőbe teszem dermedni. Érdemes akár 1 napot is így hagyni, mert úgy könnyebben szeletelhető lesz.


5 megjegyzés:

Nikóca írta...

Drága Ildinyó!
A mi családunk egyik nagy kedvence a keksztekercs, bár mi általában a klasszikus recept szerint készítjük... Anyukám általában ipari mennyiséget szokott gyártani belőle, és a fagyasztóban tárolja, ahonnan bármikor elő lehet venni, és tökéletesen olyan, mintha akkor készült volna el... A Karácsony pl. elképzelhetetlen keksztekercs nélkül, és persze még rengeteg sütemény van, ami nélkül elképzelhetetlen lenne... Eddig én is még csak a klasszikus változatot készítettem, de ez a változat is irtózatosan guszta, úgyhogy lehet, hogy én is el fogom készíteni nemsokára... :)

Szép napot és hetet Nektek Drága Ildi, és kérlek nagyon vigyi magadra!

Puszi!

Ildinyó írta...

Szia Niki!

Nagyon drága vagy! Próbáld ki, mert tényleg nagyon-nagyon finom!!! És szerintem ezt is ugyanúgy lehet pl. fagyasztani. Én nagyon szeretem még a gesztenyés tekercset is. Tényleg, azt egy ideje nem készítettem már... Na majd hamarosan azt is...
Ti is nagyon vigyázzatok magatokra és Nektek is további nagyon szép hetet! És végre már tavaszt, nem pedig ilyen viharos szeles, csúnya időt!

Puszika

JuditAu írta...

Mivel lehetne a kávét kiváltani? Mi azt nem szeretjük, de ez a tekercs nagyon jónak hangzik...

Ildinyó írta...

Igazából a kávé pont azért jó benne, mert ellensúlyozza a mogyorókrém édességét. De esetleg egy kicsivel több vaj hozzáadásával, és még egy kevés tejjel ki lehet talán váltani. Bár lehet hogy úgy egy kicsit jellegtelen lesz az íze, de talán valamivel fel lehet dobni (mondjuk narancshéj, vagy valami ilyesmi). Próbáld ki esetleg így!
Üdv
Ildi

Zsuzsi írta...

Szia!
Elkészítettem a receptet és megörökítettem a blogomban is. Sajnos azonban a róla készült képemet véletlenül elbarmoltam, ezért utólagos engedelmeddel felhasználtam a tiédet- amit persze feltüntettem a bejegyzésben. Remélem nem haragszol érte, a receptet pedig köszi. Üdv: Zsuzsi