2013. december 10., kedd

Almás hagymakrémleves kakukkfűvel és mézzel


Szerintem ez egy igazi náthás időszakra való gyógyító leves. :) Bár én simán tenném az ünnepi asztalra is. Fogyasztás előtt 1-2 nappal korábban is elkészíthető, mert kifejezetten jót tesz neki az, hogy állni hagyjuk, így van ideje összeérni az ízeknek. Valahogy olyan eset ez, mint a töltött káposztánál... 

Hozzávalók:
  • kb. 60 dkg hagyma vegyesen (nagyrészt vörös-, valamint kevés lilahagyma)
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 kg alma (savanykás alma, pl. Granny Smith vagy borízű alma)
  • kb. 1/2-1 teáskanál szárított kakukkfű (vagy néhány szál friss) + a tálashoz kevés
  • 1-2 evőkanál méz
  • frissen őrölt bors
  • kevés szerecsendió
  • kb. 1,6 l hús vagy zöldségleves
  • 2 púpos evőkanál tápióka keményítő 
A hagymákat tisztítsuk meg, aprítsuk fel, a vaj felén kezdjük el párolni fedő alatt, kevés sót is adjunk hozzá. Közben hámozzuk meg az almákat és kockázzuk fel. A hagymát kb. 10-15 percig pároljuk, közben időnként keverjük meg, hogy nehogy leégjen. Öntsük fel a meleg levessel, forraljuk fel, adjuk hozzá az almakockákat, főzzük puhára, közben ízesítsük a szerecsendióval, kevés borssal és a mézzel. Kevés vízben keverjük el a keményítőt, adjuk a leveshez, forraljunk rajta egyet, majd a vajat is hozzáadva botmixerrel turmixoljuk simára és krémesre az egészet. Kóstoljuk, és ízesítsük még sóval esetleg, ha szükségét érezzük.

Tipp:
Levesbetétként pirított diót vagy mandulalapocskákat is tálalhatunk mellé.




Nincsenek megjegyzések: