2013. december 19., csütörtök

Last Minute karácsonyi ajándék ötlet: Datolyás karamellkrém (cukortakarékosan, mézzel)


Tegnap este készült ez a krém, hirtelen ötlettől vezérelve. Valójában dermedt állagú karamellkockákat szerettem volna, szaloncukor gyanánt, étcsokoládéba mártva. Bár szerintem az így is működne, csak hozzá kellene még adni annyi magőrleményt, hogy formázható masszát kapjunk. Pl. darált diót, mandulát, mogyorót stb. Szerintünk nagyon finom! Akár magában, mártogatósnak, süteménybe töltve, mindenhogyan. Sós vajkaramell íze van. Ami jó benne, hogy cukortakarékos, hiszen mégsem töményen karamellizált cukor az egész, mégis azt az érzetet adja, mintha az lenne. Szóval még valamennyivel egészségesebbnek is mondható, mint mondjuk a Dulce de Leche. Bár azt így sem mondom, hogy faljunk be belőle nyugodt szívvel egy egész üveggel, még akkor sem, ha nagy késztetést érzünk rá... :D
Nagyszerű szerintem utolsó pillanatban készített ajándéknak is, mondjuk néhány szép, ropogós almával együtt átadva. 

Hozzávalók (2 kisebb üveg lesz belőle):
  • 50 dkg datolya (1 zacskó, pl. Kalifa)
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg kókuszzsír
  • 2 nagy csipet himalája só
  • 1 dl méz
A datolyát magozzuk ki, majd öntsünk rá kb. 2 dl forró vizet és keverjük bele a fahéjat. Attól függően mennyire volt puha a datolya, hagyjuk állni rövid ideig, közben keverjük meg néhányszor, hogy mindenhol érje a víz és meg tudjon puhulni. A mézet tegyük egy vastagabb aljú, kis méretű lábasba, majd a habzástól kezdve kb. 1 perc alatt karammellizájuk. Öntsük a datolyához, adjuk hozzá a kókuszsírt és a sót is, majd turmixoljuk simára és krémesre az egészet.

Tipp:
Mártogassunk bele almagerezdeket. Nagyon finom!
A sótól pedig ne ijedjünk meg benne, mert nem lesz tolakodó az íze, viszont remekül kihozza a karamell ízét.




Nincsenek megjegyzések: