Hirtelen ötlettől vezérelve készítettem el ezt a süteményt egyik nap. Finom puha, fűszeres lett és leginkább a lekvárral töltött mézes puszedlihez hasonlítható szerintem. Így a második adventi vasárnapra éppen ideális, karácsonyt hívogató, idéző süti.
Hozzávalók:
- 6 kicsi tojás
- 10 dkg méz
- 5 dkg kókuszzsír
- 5 dkg kókuszliszt
- 5 dkg lenmagliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1-1 teáskanál reszelt citrom- és narancshéj (kezeletlen gyümölcsökről)
- 1,5-2 dl víz
- néhány evőkanál cukormentes szilvalekvár
- kb. 8 dkg kókuszzsír
- 1 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál porított kakaóvaj
- kevés vaníliarúdból kikapart mag
A sütőt melegítsük elő 185 fokra (légkeverésen 165 fok), egy 27 x 20 cm méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tojásokat verjük kissé habosra a mézzel, a csipet sóval, majd adjuk hozzá száraz hozzávalókat és az olvadt kókuszzsírt (tegyük pl. a radiátorra rövid időre, hogy folyóssá váljon) és keverjük alaposan össze. Hígítsuk vízzel a tésztát, mert a kókusz- és a lenmagliszt is sok folyadékot felvesz. Simítsuk bele a sütőformába, tegyük a sütőbe, süssük kb. 30-35 percig ( a víztartalomtól is függ, mennyi idő alatt sül meg, ill. hogy a tészta mennyire lesz nedvesebb vagy szárazabb fajta inkább - az enyém nedvesebb volt, mert több vizet tettem bele). Rácsra téve hűtsük ki teljesen, majd vágjuk félbe, hogy meg tudjuk kenni a lekvárral. Ezt úgy a legegyszerűbb megoldani - miután óvatosan kell bánni a tésztával -, hogy félbevágjuk, majd úgy vízszintesen ketté.
A sűrű szilvalekvárt egy kevés vízzel felmelegítem (épp csak hogy jobban kenhető állagot kapjak), majd megkenem a tésztalapokat és rájuk helyezem a felső lapokat.
Az olvadt állagú kókuszzsírba belekeverem a kakaóport, a mézet, a porított kakaóvajat és a vaníliamagot, rövid időre a mélyhűtőbe teszem, hogy ne folyjon le a süteményről (nekem lefolyt, ezért ez a javaslat... :) ), majd bevonom vele és hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. Ez a bevonat nem lesz olyan sima és fényes, mint ha étcsokoládét használnánk, és célszerűbb is hűtőben tartani, mert a kókuszzsír hamar megpuhul szobahőmérsékleten (25 fok alatt zsír állagú).
Természetesen használhatunk magas kakaótartalmú étcsokoládét is, nekem most épp nem volt itthon, ezért is választottam ezt a megoldást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése