Igen, igen. A hozzávalókat elnézve, igazi hedonista torta ez is. Nem épp diétás, na de a fiam 5. szülinapjára milyen torta lehetne, ha nem valami nagyon élvezetes. És amilyen hosszú a hozzávalók sora, annyira egyszerűen el lehet készíteni. Mondom ezt biztosra, mert a 2 hónapos csöpp fiam mellett ügyködtem össze, igen rövid idő alatt. Pedig aztán félbe kellett hagynom egyszer-kétszer... :)
A tésztához:
- 100 g étcsokoládé
- 100 g Nutella
- 150 g vaj
- 100 g nádcukor
- 4 tojás
- 200 g mogyoró
- 120 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 2-3 evőkanál tej
- 1/2 l tejszín
- 250 g almapüré (késztermék, pl. Aldiban, DM-ben kapható ilyen)
- 3-4 evőkanál igazi vaníliás (házi) porcukor
- 2 csomag Zselatin Fix (hidegen keverhető zselatin)
- 100 g cukor
- 25 g méz
- 25 g vaj
- 50 ml tejszín
- 1/2 teáskanál Himalája kristálysó
Egy kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát vajazzuk ki. A sütőt melegítsük elő légkeverésen 160 fokra (alsó-felső sütés: 180 fok).
A mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk át, hagyjuk kihűlni, morzsoljuk le a héjját, majd 150 g-ot őröljünk meg késes aprítóban, a többit durvára aprítsuk fel és tegyük félre a torta tetejére.
Olvasszuk meg együtt az étcsokoládét, a Nutellát és a vajat, majd kissé hűtsük le. Keverjük hozzá gépi habverővel a cukrot, majd egyenként a tojásokat is. A lisztet szitáljuk át a sütőporral, keverjük hozzá a sót és az őrölt mogyorót, adjuk a csokoládés-tojásos masszához, majd alaposan keverjük össze, közben lazítsuk egy kis tejjel is. Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába, majd süssük kb. 35 percig. Először a formában pihentessük 5 percig, majd vegyük le a formát róla és tegyük rácsra, míg teljesen kihűl. Szedjük le róla a sütőpapírt, tegyük tányérra, majd a sütőforma oldalát tegyük vissza köré.
A tejszínt verjük habbá, majd adjuk hozzá a cukrot és a Zselatin Fixet is és verjük teljesen keményre. Keverjük hozzá a almapürét, majd óvatosan keverjük össze, de csak olyan márványosra. Halmozzuk ezt a krémet a tésztalap tetejére hullámokat készítve a tetejére, majd tegyük hűtőbe és hagyjuk lehűlni, közben pedig készítsük el a karamellt.
A cukrot kezdjük el karamellizálni a mézzel, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd főzzük kb. 15-20 percig csendesen bugyogtatva, amíg szép világos, aranybarna színt kap, ekkor keverjük hozzá a sót is. Hagyjuk kicsit lehűlni, majd csorgassuk a torta tetejére, szórjuk meg a durvára darabolt mogyoróval és tartsuk hideg helyen a tálalásig. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Megjegyzés, tippek:
Én a karamellből dupla adagot készítettem, mert először nem tudtam pontosan mennyire lesz majd szükség. Nyugodtan lehet annyit készíteni, mert annyira finom, hogy simán, magában is megeszi az ember a másik felét.
Ha nem jutunk a fent említett almapüréhez, készíthetünk magunk is. Az almát tisztítsuk meg, magozzuk ki, daraboljuk apróra és kevés cukorral és citromlével pároljuk puhára, majd turmixoljuk simára az egészet.
4 megjegyzés:
Nagyon finomnak látszik ez a torta!
Isten éltesse a fiadat sokáig!
Kedves Marisz!
Köszönöm, köszönjük szépen! :)
Hmm...nem semmi. :) Még talán a hedonista is gyenge kifejezés erre... :D Látom örült is neki a kisfiad! :)
MÁK
Köszönöm szépen! Hááát igen, sok jó dolog belekerült, az biztos. :D Igen, nagyon örült! :)
Megjegyzés küldése