2013. február 19., kedd

Napraforgómagos-mézes kekszek


Ezt a süteményt azoknak ajánlom, akik szeretik a pirított napraforgó mag ízét, hiszen lényegében ebből áll a sütemény. Nagyon finom! Tavaly készítettem valamikor, csak azóta piszkozatban feküdt, most pedig újra elkészült, mert volt itthon sok natúr napraforgó magom. És így legalább fotót is készíthettem róla. Akkor csak 1 tojással készült és kevesebb napraforgó mag és zabpehely került bele. Így az akkori kekszesebb hatású lett, ez pedig kicsit puhább, de mindkét változat jó. Tápláló, egészséges tízórai, uzsonna, vagy akár reggeli egy almával, banánnal, vagy egy finom turmixszal. Hogy mennyire egészséges, arról itt olvashattok bővebben.

Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):
  • 250 g natúr napraforgó mag
  • 80 g zabpehely
  • 50 g méz
  • 2 tojás
  • csipet só
A napraforgó magot száraz serpenyőben átpirítjuk kissé, majd késes aprítóban 3 evőkanál vizet és egy csipet sót hozzáadva nedves morzsalékká dolgozzuk. A víz csak azért kell hozzá, hogy könnyebben dolgozzon a gép. A zabpelyhet is megpirítjuk kicsit, majd kb. a felét liszt finomságúra őröljük szintén a késes aprítóban. A zabpelyhet (a lisztet és az egészben  hagyottat is) és a napraforgómagos masszát összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a mézet és a tojásokat is. Amíg felmelegítjük a sütőt 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon) és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt tepsit, addig a hűtőbe tesszük a tésztát. Ha mindennel megvagyunk, vizes kézzel kis golyókat gyúrunk a masszából, majd a két tenyerünk közt lelapítjuk. A massza kissé ragacsos, ezért szükséges a vizes tenyér. Tepsire rakosgatjuk őket, majd az előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Az alja kapjon egy kis színt.

Nincsenek megjegyzések: