2013. február 26., kedd

Gyömbéres-kakaós kevert sütemény almával és aszalt szilvával


Még tavaly kattantam rá ezekre a kevert tésztás, tetejükön gyümölcsös süteményekre. Most hétvégén egy ilyet téli változatot készítettem a családnak, Jázmin névnap alkalmából. Ez olyan igazi kis házi sütemény. Semmi extra különlegesség, de azért mégis csak érdekes a fűszerezés miatt. Szeretem, hogy millióféleképpen variálhatóak az ilyen sütik,  aminek csak a fantáziánk szab határt, és még gyorsan el is készülnek. Ez külön jó pont most a két pöttöm mellett. :)

Hozzávalók:
  • 5 tojás (L-es)
  • 18 dkg nádcukor (vagy xilit)
  • 2 púpos evőkanál vaníliás cukor
  • 20 dkg nagyon puha vaj
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj (nálam előre elkészített, házi, cukrozott)
  • 3 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 dl meleg víz
  • 30 dkg tönkölybúza fehérliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 2 púpos teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
A tetejére:
  • 20 dkg puha aszalt szilva
  • 1 nagy alma
  • 1 evőkanál (nád)cukor
  • kevés őrölt fahéj
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen sütöttem 160 fokon). Egy kb. 28x35 cm-es tepsit vajazzunk,  és lisztezzünk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral. A kakaóport keverjük ki a vízzel. A nagyon puha vajat fehéredésig keverjük a kétféle cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a reszelt narancshéjat is és alaposan keverjük össze. Szitáljuk hozzá a kétféle lisztet, a sütőport és a fűszereket is, keverjük össze az egészet, majd dolgozzuk hozzá a kakaót is. Simítsuk az előkészített formába, majd rakjuk ki a tetejét a feldarabolt aszalt szilvával és a meghámozott, kimagozott, kis kockákra vágott almával. Szórjuk meg a fahéjjal elkevert cukorral, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 30-35 percet (sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizzük).

Tipp:
A tésztába bele is keverhetjük a tetejére tett almakockákat és aszalt szilva darabokat, ill. tehetünk bele még apróra vágott kandírozott gyömbért is.
A sütőedény mérete nagyobb lehet egy kicsivel, de kisebb már ne legyen, mert akkor túl vastag lesz a süteményünk.



És még néhány hasonló sütemény a blogról, melyek ugyan nyári és őszi szezonban készültek, de fagyasztott gyümölcsből is nyugodtan elkészíthetőek (a gyümölcsöket ne engedjük ki), és kedvünk szerint variálhatjuk is őket. 
A receptek a címekre kattintva érhetőek el.













Nincsenek megjegyzések: