2013. február 10., vasárnap

Étcsokoládés-mogyorós torta almás tejszínkrémmel és lágy karamellel


Igen, igen. A hozzávalókat elnézve, igazi hedonista torta ez is. Nem épp diétás, na de a fiam 5. szülinapjára milyen torta lehetne, ha nem valami nagyon élvezetes. És amilyen hosszú a hozzávalók sora, annyira egyszerűen el lehet készíteni. Mondom ezt biztosra, mert a 2 hónapos csöpp fiam mellett ügyködtem össze, igen rövid idő alatt. Pedig aztán félbe kellett hagynom egyszer-kétszer... :) 


Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):
A tésztához:
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g Nutella 
  • 150 g vaj
  • 100 g nádcukor
  • 4 tojás
  • 200 g mogyoró
  • 120 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 2-3 evőkanál tej
A krémhez:
  • 1/2 l tejszín
  • 250 g almapüré (késztermék, pl. Aldiban, DM-ben kapható ilyen)
  • 3-4 evőkanál igazi vaníliás (házi) porcukor
  • 2 csomag Zselatin Fix (hidegen keverhető zselatin)
A karamellhez:
  • 100 g cukor
  • 25 g méz
  • 25 g vaj
  • 50 ml tejszín
  • 1/2 teáskanál Himalája kristálysó
Egy kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát vajazzuk ki. A sütőt melegítsük elő légkeverésen 160 fokra (alsó-felső sütés: 180 fok).
A mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk át, hagyjuk kihűlni, morzsoljuk le a héjját, majd 150 g-ot őröljünk meg késes aprítóban, a többit durvára aprítsuk fel és tegyük félre a torta tetejére.
Olvasszuk meg együtt az étcsokoládét, a Nutellát és a vajat, majd kissé hűtsük le. Keverjük hozzá gépi habverővel a cukrot, majd egyenként a tojásokat is. A lisztet szitáljuk át a sütőporral, keverjük hozzá a sót és az őrölt mogyorót, adjuk a csokoládés-tojásos masszához, majd alaposan keverjük össze, közben lazítsuk egy kis tejjel is. Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába, majd süssük kb. 35 percig. Először a formában pihentessük 5 percig, majd vegyük le a formát róla és tegyük rácsra, míg teljesen kihűl. Szedjük le róla a sütőpapírt, tegyük tányérra, majd a sütőforma oldalát tegyük vissza köré.
A tejszínt verjük habbá, majd adjuk hozzá a cukrot és a Zselatin Fixet is és verjük teljesen keményre. Keverjük hozzá a almapürét, majd óvatosan keverjük össze, de csak olyan márványosra. Halmozzuk ezt a krémet a tésztalap tetejére hullámokat készítve a tetejére, majd tegyük hűtőbe és hagyjuk lehűlni, közben pedig készítsük el a karamellt. 
A cukrot kezdjük el karamellizálni a mézzel, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd főzzük kb. 15-20 percig csendesen bugyogtatva, amíg szép világos, aranybarna színt kap, ekkor keverjük hozzá a sót is. Hagyjuk kicsit lehűlni, majd csorgassuk a torta tetejére, szórjuk meg a durvára darabolt mogyoróval és tartsuk hideg helyen a tálalásig. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük. 

Megjegyzés, tippek:
Én a karamellből dupla adagot készítettem, mert először nem tudtam pontosan mennyire lesz majd szükség. Nyugodtan lehet annyit készíteni, mert annyira finom, hogy simán, magában is megeszi az ember a másik felét.
Ha nem jutunk a fent említett almapüréhez, készíthetünk magunk is. Az almát tisztítsuk meg, magozzuk ki, daraboljuk apróra és kevés cukorral és citromlével pároljuk puhára, majd turmixoljuk simára az egészet.



4 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon finomnak látszik ez a torta!
Isten éltesse a fiadat sokáig!

Ildinyó írta...

Kedves Marisz!
Köszönöm, köszönjük szépen! :)

MÁK írta...

Hmm...nem semmi. :) Még talán a hedonista is gyenge kifejezés erre... :D Látom örült is neki a kisfiad! :)

Ildinyó írta...

MÁK
Köszönöm szépen! Hááát igen, sok jó dolog belekerült, az biztos. :D Igen, nagyon örült! :)