2012. november 27., kedd

Kandírozott narancshéj, gyömbér és sárgarépa


Kandírozni egyáltalán nem olyan nehéz és bonyolult dolog, mint ahogy azt gondolnánk. Én most hétvégén megkandíroztam egy pár dolgot, ami a kezem ügyébe akadt (és nem, nem ment rá egy komplett hétvége, de még csak sok munka sem volt vele), bár eredetileg csak a narancshéj volt betervezve. Sütemények díszítésére, vagy magába a süteménytésztába szoktam használni leginkább. Szépen becsomagolva remek ajándék lehet belőle . A narancshéj ilyen módú kandírozásának ötletét még anno Stahl Juditnál láttam és nekem nagyon tetszik ez az ötlet, hogy nem kell külön áztatni és nem telik több napba sem az elkészítése (sok helyen áztatást írnak). Arról nem beszélve, hogy ez a változat valahogy nem keményedik meg olyan kőkeményre, hosszú idő múltán sem. Igen sokáig eláll egyébként, mert nekem még mindig maradt két szál a tavalyi készítésből és nemhogy semmi baja nincs, de szerencsére még kemény sem lett. Pontos arányokat azért nem írok, mert annyira én sem méricskéltem a dolgokat, ill. ahol igen, ott jelzem majd mire kell odafigyelni. Ugyanazt a levet használtam fel egyébként mindegyiknél. Úgy értem, ami megmaradt, abban kandíroztam tovább a többit. Először a narancshéj, utána a sárgarépa, majd a gyömbér következett, mert ez ugye csípős egy kicsit. A gyömbér megmaradt szirupját (karamelljét) viszont kiegészíthetjük még egy kis cukorral és vízzel, majd beforralva nagyszerűen felhasználható teába, süteményekbe, csokoládéfagylaltra, egyéb édességekre stb.
A lentiekhez hasonlóan citromhéjat, mandarinhéjat (ezeket is érdemes átfőzni párszor), ananászt stb. is kandírozhatunk.
Használhatunk porcukrot is a hempergetéshez, de szerintem így jobban mutat kristályosan.


Narancshéj kandírozása
A narancshéjat egy éles késsel megszabadítjuk a fehér résztől, de nem fontos túl vastagon levágni, nem baj, ha egy kevés rajta marad. Ezután ízlés szerinti darabokra szeleteljük. Feltesszük annyi hideg ízben főzni, amennyi épp ellepi, majd felforraljuk és kb. 1 percig lobogtatjuk, leszűrjük, friss vizet töltünk rá és újból felforraljuk. Ezt négyszer ismételjük meg egymás után, mindig kicserélve a vizet, amiben főzzük. Ez nem olyan hosszú idő, mint amilyennek tűnik elsőre, és ettől abszolút elveszíti a kesernyésségét. Ezután lemérjük a narancshéj súlyát és ugyanannyi cukrot adunk hozzá, mint a súlya. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi és addig főzzük, amíg kissé kezd egy kicsit áttetszővé válni a narancshéj a cukorszirup pedig jól besűrűsödött. Ezután egy nagy tányérba kristálycukrot teszünk, ebbe szedjük a narancshéjat és két villa segítségével meghempergetjük a cukorban, közben szétválasztjuk az esetlegesen összeragadt darabokat. Legalább egy-két napot így hagyjuk szikkadni, mielőtt üvegbe zárjuk. Hűtőben is tarthatjuk.

Tipp:
Én ugyan össze-vissza, kisebb-nagyobb darabokra vágtam, de vághatjuk szép szabályos háromszögekre is, ha pl. étcsokoládéba szeretnénk mártani. 
A megmaradt cukrot, amibe hempergettük szintén felhasználhatjuk süteményekbe, sütemények díszítésére. 

És néhány recept, ahol felhasználhatjuk, akár a süteménybe, akár a díszítéshez:
Túrós-narancsos muffin


Sárgarépa kandírozása
Pár szál sárgarépát meghámoztam, majd 2-3 mm-es szeletekre vágtam. A narancshéj kandírozásánál megmaradt sziruphoz adtam még egy kevés cukrot és vizet, majd ebben főztem kb. 30-40  percig a répát és hasonlóan a fentiekhez kristálycukorban hempergettem meg, majd csomagolás előtt szikkadni hagytam.

Tipp:

Kiváló a sárgarépás sütemények díszítéséhez. Pl. az alábbiakhoz:
Kókuszos-sárgarépás sütemény
Mandulás sárgarépatorta, narancsos mascarponekrémmel
Túrótorta kicsit másként


Gyömbér kandírozása
A gyömbért meghámozom, majd kb. 1x1 cm-es kockákra vágom. A sárgarépa kandírozásánál megmaradt szirupot kiegészítem még cukorral és vízzel, majd ebben főzöm takarékon, időnként megkeverve, legalább 1,5 órát a gyömbérdarabokat. Ha már kissé áttetszővé főtt kiszedem, és a fentiekhez hasonlóan cukorba hempergetem, majd szikkadni hagyom 1-2 napot. 
A megmaradt sziruphoz adjunk még egy kevés vizet és cukrot, majd főzzük sziruposra és töltsük üvegbe.

Tipp:

Az alábbi süteményeknél használhatjuk fel: 
Almás-bodzabogyós sütemény, gyömbéres tejszínnel
Csokoládés-gyömbéres körtetorta
Csokoládés tuille lapocskák sütőtökös mascarpone krémmel rétegezve ropogós gyömbéres cukorral és gyömbéres trüffelekkel
Gyömbéres keksz
Gyömbéres-vaníliás almalekvár


16 megjegyzés:

Ani írta...

Akkor ezt menteném. Répa, érdekes lehet.

Szofi írta...

Kedves Ildi!
Hogy én miért csak most bukkantam rá a blogodra????Csak tátom a szám, olyan csodadolgokat alkotsz, a fotóid meg ááááá, önmagukért beszélnek:)
Üdv:
Szofika

Ildinyó írta...

Kedves Ani
Meglepően nagyon jó a répa is. ;)Próbáld csak ki nyugodtan azt is. :)

Kedves Szofi!
Nagyon örülök, hogy rábukkantál, és hogy itt vagy, szeretettel köszöntelek. :) Nagyon örülök, hogy tetszenek amiket készítek. Köszönöm szépen! :)

Névtelen írta...

Megcsináltam a répát, de nekem, miután a kristálycukorra terítettem és megforgattam, még rengeteg levet engedett, most a cukor nem is látszik, szinte úszik a lében. Pedig rendesen leszűrtem. Mit kéne máshogy csinálnom???
Juci

Ildinyó írta...

Kedves Juci!
Én ugye a sárgarépát eleve egy sűrűbb szirupban kezdtem el főzni, hiszen előtte a narancshéj főtt benne. Szerintem csak ez lehet a ludas a dologban, mert így valószínűleg a magasabb víztartalom miatt maradhatott nedvesebb a sárgarépa. Szerintem annyival orvosolható a probléma, hogy még tovább kell főzni. Egészen addig, amíg már szinte szálakat lehet húzni a szirupból, vagyis már egy kicsit elkezd karamellizálódni az egész.
Remélem tudtam segíteni, megoldódik a probléma és sikerül elkészíteni, mert tényleg nagyon finom kis csemege.
Üdv
Ildi

Névtelen írta...

Kedves Ildinyó! Úgy néz ki, sikerül megmenteni az adagot. Leöntöttem a levét és egy éjszakányi szikkadás után a felső fele már jó lesz. Másik tálcára szórtam egy vékony réteg cukrot és egyesével átforgattam rá a répakarikákat. Ma éjszaka ez az oldala is szikkadhat. Holnap már a tetejére is cukrot szórok, átforgatom és jó lesz. Köszi a receptet! :)
Juci

Névtelen írta...

A magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható narancsok héja gombaölővel, tartósítóval és mesterséges viasszal van kezelve. Emberi fogyasztásra nem alkalmas.
Ezt néhány importőr fel is tünteti, a többi csak az alkalmazott szerek nevét tünteti fel.

Névtelen írta...

Nagyika
Sziasztok!
Javaslom próbáljátok ki sütőtökkel!
A szirupba kétszer mártogatva közben szikkasztani, őrölt fahéjjal ízesíteni, isteni.

Anett írta...

Szia!:) Huh, nagyon nagyon örülök most ezeknek a recepteknek.:) Azt szeretném kérdezni, nem tudod véletlenül, hogy a citromhéjat a narancshoz hasonlóan kell-e kandírozni?

Névtelen írta...

Kedves Ildinyó!

szerinted ha ananászt szeretnék kandírozni, konzerv vagy friss gyümölcs lenne a jobb megoldás? előre is köszönöm a válaszod :)

Ildinyó írta...

Kedves Juci!
Örülök, hogy végül sikerült. Én köszönöm! :)

Kedves Névtelen!
Úgy gondolom, hogy a többszörös átfőzés alatt (mindig friss vízben) ezeknek az anyagoknak a nagy része távozik. Bár való igaz, ezt tudományosan nem tudom alátámasztani. :) De természetesen kezeletlen bio narancs héjából a legjobb elkészíteni.

Kedves Nagyika!
Ez a sütőtökös verzió nagyon jól hangzik. Köszönöm az ötletet! :)

Kedves Anett!
Természetesen citromból is ugyanúgy elkészíthető.

Kedves Névtelen!
Én ananászból ugyan még nem készítettem, de én mindenképpen friss gyümölcsöt használnék hozzá. :)

Adél (Afraa) írta...

Most lesz kész a répa. Holnap beszámolok, h milyen lett :)
Köszi a receptet!

Adél (Afraa) írta...

Nagyon-nagyon finom lett! Köszönöm még egyszer a receptet :)

Ildinyó írta...

Kedves Adél!
Nagyon-nagyon örülök, hogy jó lett és hogy ízlett! Én köszönöm! :)

Névtelen írta...

Nagyon örülök hogy Rád találtam, a cukrozott sárgarépát utoljára gyerekkoromban ettem,FELTÉTLENÜL
megcsinálom "öket", a gyömbérrel kezdem, mert az kell a gyömbéres kekszembe, boldog ünnepeket : V.Zsuzsa

Vandis írta...

Kedves Ildinyo! Egyelore a narancshej van kesz. Atfoztem 4x, de van meg kesernyes utoize. Ha tobbet foznem el tudna mulni teljesen a keseruseg, vagy elkerulhetetlen, hogy kicsit az legyen?