2010. december 21., kedd

Csokoládés-narancsos torta fahéjas tejszínkrémmel



Nővérem vasárnap ünnepelte a szülinapját és névnapját (szegény, ezt minden évben elmondjuk, egyszerre). Anyukám hatalmas lakomát csapott ez alkalomból a családnak. Finomabbnál finomabb ételekkel várt minket! Ezúton is csókoljuk a kacsóját érte!  Én készítettem a tortát! Az egyiket. A másikat pedig a másik Nővérem. Na ne máááá, hogy csak egy legyen neki... :D
Annyit vacilláltam, hogy hogyan is díszítsem az én tortámat, hogy végén egy kicsit ilyen káoszos lett az egész. Jobb is lehetett volna, de én már csak ilyen folyton elégedetlenkedő vagyok. Vagyis inkább mindig  tökéletesebbre törekvő...
Ez a torta a bele kerülő hozzávalók miatt (narancs, fahéj stb.) karácsonyra is nagyszerűen beillik. Már ha valaki szokott karácsonyra tortát készíteni. Mi nem. De lehet csak azért mert így karácsony előtt 5 nappal "kitortázzuk" magunkat. Egyébként abszolút nem egy bonyolult torta. Nincs vele túl sok munka, úgyhogy bátran ajánlom.


Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):
  • 300 g liszt
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • nagy csipet só, na meg szeretet
  • 280 g cukor (vagy 300 g, én nem szeretem annyira édesen, de így igazi egyensúly tészta)
  • 50 g kakaópor (cukrozatlan)
  • 100 g kandírozott narancshéj kocka
  • 300 g vaj 
  • 200 g tejföl
  • 3 tojás
  • A locsoláshoz: pár evőkanál 100 %-os narancslével kevert rum
Töltelék:
  • 500 ml tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tasak Zselatin Fix (főzés nélkül használható zselatin)
  • 1-1,5 evőkanál őrölt fahéj (igen, ilyen sok és finom lesz)
  • A bevonáshoz: kb. 250 g étcsokoládé és kb. 2 evőkanál olaj
  • A díszítéshez (nálam): a töltelékhez használt hab, házi kandírozott narancshéj, valamint a cukor amibe forgattam, házi marcipán, de kivételesen nem hamis, hanem igazi :), csokidíszítés stb. stb. ízlés szerint
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (én légkeverésen sütöttem a végén 170 fokon). Egy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk. A tortalap száraz hozzávalóit egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kandírozott narancshéjkockákat is, és gépi habverővel hozzákeverjük a nagyon puha vajat. Egy másik tálban összekeverjük a tojást a tejföllel, majd ezt is hozzákeverjük, és még mindig a gépi habverőt használva, alaposan kikeverjük az egészet. A tésztát a tortaformába öntjük, és kb. 60 perc alatt megsütjük. Erősen sütőfüggő a sütési idő! Figyelni kell! Tűpróbával mindenképp ellenőrizzük, de nem baj, ha egy pici tészta még tapad rá, mert a hűlés közben, az pont meg fog dermedni. Ez nem piskóta tészta, annál tömörebb.
Ha a tortalap kihűlt, vágjuk ketté (ha ügyesek vagyunk, három felé is vághatjuk), locsoljuk meg a narancsos rummal mindkét lapot. A tejszínt verjük fel egy kissé, majd adjuk hozzá a Zselatin Fixet, keverjük tovább, végül adjuk hozzá a porcukrot és a fahéjat, majd verjük teljesen keményre. 2-3 púpos evőkanállal tegyünk félre a díszítéshez, a többivel töltsük meg a tortát, rakjuk vissza a karimát, tegyük rá a másik tortalapot, majd tegyük hűvös helyre egy kicsit pihenni.
Közben olvasszuk meg a csokoládé nagy részét, pár kockát tegyünk félre és reszeljük le. ha megolvadt a csokoládé keverjük hozzá a reszelt csokit és az olajat is, majd vonjuk be vele a tortát.
Ha megdermedt, díszítsük ízlés szerint.

6 megjegyzés:

Krisztina konyhája írta...

Gyönyörűséges torta, biztos nagyon-nagyon finom, ki fogom próbálni. Kellemes Ünnepeket kívánok!

Chef Viki írta...

Csodálatos :-)))

Mézigörl írta...

Gyönyörű lett! Sok boldogságot utólagosan az ünnepeltnek és kellemes ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DD

Dia írta...

Nagyon tetszik a recept! Isten Éltesse sokáig az ünnepeltet!!

Bianka írta...

Gyönyörűűű

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Lányok! Az ünnepelt nevében is! Nagyon kedvesek vagytok! :))