2010. december 2., csütörtök

Whoopie pie, avagy jupppijéééé süti


A Whoopie pie tulajdonképpen nem más, mint egy Amerikából, állítólag az Amishoktól eredeztethető, mini töltött kis pite, torta, sütemény, vagy hívja mindenki annak, ami tetszik. És hogy miért Whoopie? Mert az Amish asszonyok, mikor ezt csomagolták a férjeiknek az útra és ők kibontották és meglátták, örömükben így kiáltottak fel: "Whoopie!". Ami egyfajta örömkiáltás akart lenni, vagyis valami olyasmi, hogy juhéj. Na de ez milyen bután hangzana már. Ezért inkább maradt nálam is Whoopie pie a neve. Ez olyan szépen és dallamosan is cseng. Egyébként ez egy egyszerű kevert tészta, amelyet valamilyen krémmel töltenek meg. Szóval igazából nincs benne semmi turpisság, mégis olyan jópofán néznek ki. Hagyományosan általában csak sima kakaós, vagy pl. sütőtökös a tésztája, és ezt általában egy fehér, legtöbbször pillecukorból készült krémmel töltik meg.
Én már megint csavartam rajta egy kicsit. A kakaó mellé nekem egy kis kardamom is került. Sajnos most csak fekete volt itthon, pedig leginkább a zöld lenne a jobb a sütikhez. De ezzel is nagyon finom volt azért. A krém pedig nem más, mint a pár napja bemutatott rózsaszín grépfrút krém, ami a fura fények miatt itt egy kissé más képet mutat. Leginkább egy, mondjuk tejföllel elkevert paradicsompürére hasonlít, pedig nem az... :)
Szóval jópofa kis süti. Baráti összejövetelekre, gyerekzsúrokra, vagy a Másik Félnek tízóraira... hátha azt mondja majd juhééééj és felhív, hogy mennyire szeret minket, hogy ilyen édes kis szendvicset csomagoltunk neki az útra... :)
Itt egy kicsit bővebben olvashattok angolul róla.

Hozzávalók:
  • 300 g liszt
  • 40 g kakaópor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál örölt kardamom (kb. 1-2 kardamom hüvely magjai, mozsárban porrá törve)
  • csipet só
  • 120 g vaj puha vaj
  • 120 g cukor
  • 1 bő evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 1 bögre (kb. 2,5 dl) zsírosabb tej és tejföl keveréke
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Két tepsit kibélelek sütőpapírral. A száraz hozzávalókat kimérem, és átszitálom. A vajat gépi habverővel habosra dolgozom a cukorral és a mézzel, majd hozzákeverem a tojást is. A lisztet és a tejfölös tejet váltakozva hozzákeverem, még mindig a habverővel dolgozva, majd alaposan kikeverem az egészet. A tepsire evőkanálnyi adagokat pöttyintek, majd kerekre igazítom. Sütőbe tolva kb. 15 percet sütöm. Miután kihűlt megtölthetjük.
A szivecskék nálam egy szilikon muffinformában készültek, amiknek épp hogy csak az aljára került egy kevés tészta.






3 megjegyzés:

Ottis írta...

Ennék belőle szívesen!

Bianka írta...

Én is, én is kérek szépen

Ildinyó írta...

Ottis
:) Küldöm!

Bianka
Okéééé Neked is! :)