2012. november 16., péntek

Mákos-vaníliás habcsók citromkrémmel




Megint csak egy kis édességet hoztam. A vasárnapi libaebédre vitt desszertekből ez volt a harmadik. Szerintem ajándéknak is remek. Persze nem betöltve, hanem külön-külön csomagolva. A habcsókokat egy szép dobozba rakva, szalaggal átkötve, a citromkrémet pedig egy szép üvegbe kanalazva, amire szép címkét készíthetünk, vagy az üveget fehér lakkfilccel csipkemintásra festhetjük.

Hozzávalók:
A habcsókhoz:
  • 110-120 g tojásfehérje (kb. 4 tojásból)
  • 100 g kristálycukor
  • 60 g porcukor
  • 3 evőkanál vaníliás porcukor (nekem elég tömény házi volt)
  • 1 evőkanál sötét balzsamecet
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 10 evőkanál egész mák (felesben használhatunk daráltat is, de egész is legyen benne, mert nagyon jók lesznek benne a roppanós kis mákszemek)
A szobahőmérsékletű tojásfehérjét kezdjük el habbá verni és amikor már lágy csúcsokat lehet húzni belőle, apránként kezdjük el hozzáadagolni a kristálycukrot, majd a por- és a vaníliáscukrot is és pár perc keverjük alatt fényesre az egészet. Keverjük bele az ecetet is, majd az étkezési keményítővel összekevert mákot is és alaposan vegyítsük össze úgy, hogy ne nagyon törjük össze a habot. Két sütőpapírral bélelt tepsit készítsünk elő, majd habzsák segítségével nyomjunk rá kis korongokat a habból. Kb. fél órát hagyjuk pihenni, hogy kicsit megszáradjon a teteje. Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra (légkeverésen), majd ahogy betesszük a habcsókokat sülni, vegyük is le a hőmérsékletet kb. 125-130 fokra (légkeverésen!!! sütöttem ennyin) és kb. 10-15 percig süssük, szárítsuk. Sima sütésen valószínűleg kicsit több kell neki, ráadásul ez eléggé sütő függő is. Legjobb, ha mindenki figyeli a sajátját és akkor veszi ki, amikor az alja kapott már egy kis színt, de még nem teljesen száraz az egész. Miközben hűl a tepsin tovább fog még "keményedni" ill. jobb tartása is lesz, ha teljesen kihűlt.
Az alábbi töltelékekkel csak közvetlen tálalás előtt töltsük be, különben eláztatja a habcsókokat.

A töltéshez használt citromkrém, azaz lemon curd receptje itt található:
http://ildinyo.blogspot.hu/2012/04/tukortojas-suti-es-boldog-husvetot.html

De tölthetjük mangókrémmel is:
http://ildinyo.blogspot.hu/2010/10/mango-curd-krem.html

Vagy rózsaszín grépfrút krémmel is akár:
http://ildinyo.blogspot.hu/2010/11/pink-grapefruit-curd-avagy-rozsaszin.html

Tipp:
Hogy ne legyenek annyira tömények, a fenti krémeket kikeverhetjük egy kis mascarponével, hogy lágyítsunk az ízeken és a töménységen. A citromkrémet egy kicsit pikánsabbá is tehetjük, ha kevés gyömbért teszünk bele, vagy felesben használunk citrom és grépfrút levet hozzá.
Tortaötlet:
A fehérjehabból készíthetünk egy nagyobb korongot is (ekkor valamivel tovább kell sütni, kb. 20-30 percig) és így lehet belőle egy szép és elegáns ünnepi Pavlova torta. Én ekkor megsütném a tojásfehérjét legfeljebb egy nappal előbb, tálalás előtt pedig a tetejére kennék kevés porcukorral kikevert mascarpone krémet, majd erre halmoznám a citromkrémet és esetleg még kandírozott, vagy cukorszirupban felfőzött citromszeletekkel is díszíteném. Végül egész mákkal szórnám meg, vagy pedig világos karamellből húzott szálakkal díszíteném a tetejét.




Nincsenek megjegyzések: