2010. december 3., péntek

Bazsalikomos madeleine

Anyukámtól tegnap elkoboztam a medvetalp sütőformáit (meg néhány egyéb kis sütiformát), ami lényegében szinte ugyanaz, mint a madeleine forma. Talán csak egy kicsit nagyobb, bár biztosan ebből is létezik többféle. Gondoltam, én kapásból nem egy édes, klasszikus madeleine-t sütök benne, hanem egy roppant finom bazsalikomos, vagy mondhatjuk azt is pistou-s madeleine-t. Nem követtem most semmi receptet, csak mentem a magam feje után. Bár azért az arányokat nagyjából megpróbáltam betartani. Finom lett nagyon! Legközelebb megpróbálom esetleg úgy is, hogy vajjal turmixolom össze a bazsalikomot, és így kerül majd a tésztába. Hátha így még könnyedebb lesz.

Hozzávalók (kb. 30 nagyobb darabhoz, a kisebb fajtából több is lesz):
  • 4 kisebb tojás
  • 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 jó nagy marék bazsalikomlevél
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 4 evőkanál reszelt sajt (lehet vegyesen parmezán, sima ementáli stb.)
  • 180 g liszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál tejföl
kevés olvasztott vaj a forma kikenéséhez
A sütőt előmelegítjük 200-210 fokra. A formákat kikenjük kevés olvasztott vajjal. A bazsalikomlevekből 2-3 db-ot tegyünk félre és aprítsuk fel, a többit mozsárban, vagy késes aprítóban dolgozzuk pépesre a fokhagymával, a sóval, a borssal és az olívaolajjal. A tojásokat gépi habverővel kb. 5-6 percig erős fokozaton habossá verjük, közben hozzáadjuk a cukrot is, majd beledolgozzuk a bazsalikomos olajat, és tovább verjük még 1-2 percig. Beleforgatjuk az átszitált szódabikarbónás lisztet, ehhez hozzáadjuk a felaprított bazsalikomleveleket is, ha szükséges még kevés sót, a sajtot, majd lazítjuk a tejföllel. Formákba adagoljuk, majd az előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük. Vagy addig, amíg a széle szép aranybarna színt kap. Ez nagyban függ attól is, mekkora a forma, ill. milyen. Az enyémet ugye tepsire kellett tenni, nyilván ezért is kellett neki ekkora hő és ennyi idő. De mivel ez sós, amúgy sem árt neki, ha néhol ropogósabbra sül.

5 megjegyzés:

"saját levében" írta...

De jó kis nyári látvány!

Csibe írta...

De jó! Kimondottan tetszik!

Bianka írta...

Nagyon hangulatos képek, finom lehet

starfi írta...

az első fotó különösen szép lett, klassz kompozíció! :)

Ildinyó írta...

"saját levében"
Köszönöm! :)) Pedig élvezem a telet is! :)

Csibe
Köszönöm szépen! :)

Bianka
Köszönöm! Finom tényleg! :)

Starfi (hmm, ákeresztelkedés volt? :) )
Nagyon köszönöm! :)