Anyukámtól tegnap elkoboztam a medvetalp sütőformáit (meg néhány egyéb kis sütiformát), ami lényegében szinte ugyanaz, mint a madeleine forma. Talán csak egy kicsit nagyobb, bár biztosan ebből is létezik többféle. Gondoltam, én kapásból nem egy édes, klasszikus madeleine-t sütök benne, hanem egy roppant finom bazsalikomos, vagy mondhatjuk azt is pistou-s madeleine-t. Nem követtem most semmi receptet, csak mentem a magam feje után. Bár azért az arányokat nagyjából megpróbáltam betartani. Finom lett nagyon! Legközelebb megpróbálom esetleg úgy is, hogy vajjal turmixolom össze a bazsalikomot, és így kerül majd a tésztába. Hátha így még könnyedebb lesz.
Hozzávalók (kb. 30 nagyobb darabhoz, a kisebb fajtából több is lesz):
- 4 kisebb tojás
- 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 jó nagy marék bazsalikomlevél
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma, összenyomva
- 4 evőkanál reszelt sajt (lehet vegyesen parmezán, sima ementáli stb.)
- 180 g liszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál cukor
- 4 evőkanál tejföl
A sütőt előmelegítjük 200-210 fokra. A formákat kikenjük kevés olvasztott vajjal. A bazsalikomlevekből 2-3 db-ot tegyünk félre és aprítsuk fel, a többit mozsárban, vagy késes aprítóban dolgozzuk pépesre a fokhagymával, a sóval, a borssal és az olívaolajjal. A tojásokat gépi habverővel kb. 5-6 percig erős fokozaton habossá verjük, közben hozzáadjuk a cukrot is, majd beledolgozzuk a bazsalikomos olajat, és tovább verjük még 1-2 percig. Beleforgatjuk az átszitált szódabikarbónás lisztet, ehhez hozzáadjuk a felaprított bazsalikomleveleket is, ha szükséges még kevés sót, a sajtot, majd lazítjuk a tejföllel. Formákba adagoljuk, majd az előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük. Vagy addig, amíg a széle szép aranybarna színt kap. Ez nagyban függ attól is, mekkora a forma, ill. milyen. Az enyémet ugye tepsire kellett tenni, nyilván ezért is kellett neki ekkora hő és ennyi idő. De mivel ez sós, amúgy sem árt neki, ha néhol ropogósabbra sül.
5 megjegyzés:
De jó kis nyári látvány!
De jó! Kimondottan tetszik!
Nagyon hangulatos képek, finom lehet
az első fotó különösen szép lett, klassz kompozíció! :)
"saját levében"
Köszönöm! :)) Pedig élvezem a telet is! :)
Csibe
Köszönöm szépen! :)
Bianka
Köszönöm! Finom tényleg! :)
Starfi (hmm, ákeresztelkedés volt? :) )
Nagyon köszönöm! :)
Megjegyzés küldése