2010. július 6., kedd

Fahéjas almafagylalt és mézes fügedzsem



Az alábbi fagylalt receptje Nigellától származik, némi módosítással. Én kicsivel több almát tettem bele, és emiatt ugye cukrot is, és persze nekem elmaradhatatlan volt belőle a fahéj is. Lassan már vagy 1,5 hónapja vár ez is a közzétételre, úgyhogy éppen itt volt az ideje már ennek is. A fotó sajnos nem a legjobb. Kissé elkezdett olvadozni már, mire odajutottam, hogy gyorsan lefotózzam. A dzsemmel való tálalás ötlete onnan jött egyébként, hogy valahol olvastam (de hol???), hogy fahéjfagylaltot fügelekvárral (vagy friss fügével?) tálaltak. Lényeg a pontosság... Igaz? :) De mindegy, mert finom! Meg kell kóstolni! 
A fügének tudom, hogy még nincs szezonja. Én tavaly nyár vége felé és ősszel igen szerencsés voltam, mert Anyukámék telek szomszédja megengedte, hogy időnként megdézsmáljuk a fügefája termését. Anyukám hozta is haza, de miután senki nincs oda érte frissen (Én meg igen!! Össze sem lehet hasonlítani a szárítottal. Sőt egy lapon sem lehet említeni, de egy könyvben sem...), én kaptam meg az összeset mindig. Az utolsó adag már igen érett volt, ezért egy részéből a lenti nagyon egyszerű dzsemet készítettem, hogy legyen majd az "ínségesebb" időkre is belőle.

Fahéjas almafagylalt
  • Hozzávalók:
  • kb. 1,2 kg alma, tisztítva, kockára vágva
  • kb. 120 g cukor
  • 3 dl tejszín + 2 dl
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom leve
  • őrölt fahéj
  • 1 fahéjrúd, pár szem szegfűszeg
Az almát kb. 60 g cukorral, az egész fűszerekkel, pici citromlével és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi puhára főzöm, majd leszűröm és alaposan összeturmixolom (persze a fűszerek nélkül). Szitán át is passzírozhatjuk, hogy még simább legyen. Én most nem tettem. A levét félreteszem, behűtve nagyszerű üdítő ital lesz belőle. Tulajdonképpen kompót lé. A tojásos alaphoz forrósítsuk fel a 3 dl tejszínt, közben a tojássárgáját keverjük ki a maradék cukorral. Óvatosan, folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tejszínt a cukros tojáshoz, majd öntsük vissza a főzőedénybe, és nagyon alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Ízesítsük ízlés szerint citromlével és őrölt fahéjjal, majd hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínt verjük kemény habbá. A kihűlt, főzött krémet és a almapürét keverjük össze, majd óvatosan beleforgatva lazítsuk fel a tejszínhabbal. Tegyük egy kb. 1 literes műanyag, lapos dobozba, majd tegyük fagyasztóba. Amint elkezd fagyni, óránként keverjük át botmixerrel, legalább ötször-hatszor. Mindezt akkor, ha nincs fagyigépünk. Ha van, akkor természetesen sokkal egyszerűbb dolgunk van, de ez a botmixeres dolog sem egy ördöngösség.

Mézes fügedzsem
Hozzávalók:
  • kb. 500 g megmosott, tisztított füge (szárai levágva, én néhol a vékony héját is lehúztam, mert már nem volt annyira szép)
  • kb. 3 evőkanál méz
  • kb. 2-3 evőkanál barna nádcukor
A mézet és a cukrot nagy lángon elkezdem karamellizálni. Ha már bugyog, hozzáöntök egy egészen kevés vizet (kb. fél dl), majd ha habzik hozzáadom az összedarabolt fügét is. Közepes tűznél, fedő alatt kb. 15 percig főzöm, majd a fedőt leveszem, és kb. 5 perc alatt kissé "beforralom". Forró vízzel kimosott (vagy kifőzött) kisebb üvegbe töltöm, rácsavarom a tetőt, majd egy plédbe becsavarom és teljesen hagyom kihűlni. Én ezután hűtőben tartottam és miután megfeledkeztem róla csak most nem olyan régen lett kibontva. Annak ellenére, hogy nem volt benne semmiféle tartósítószer, semmi baja nem lett. Lehet, hogy másnak több cukor kell majd bele. Nekem nagyon érettek voltak már a fügéim, így igen édes volt magában is, nem igényelt több cukrot.


4 megjegyzés:

Andici írta...

Hmmm, mennyei lehet :)

Ildinyó írta...

Andici
Nagyon szépen köszönöm! Finom volt tényleg. :)))

MÁK írta...

a fügét utálom, de a többi nagyon jól hangzik! ;)

Ildinyó írta...

Mák
Örülök, hogy tetszik. :) A füge persze opcionális, nekem éppen volt és megmozgatta a fantáziámat... :)