2010. január 18., hétfő

Csokoládés sütőtökös pite



És egy újabb sütőtökös finomság. Egész pontosan édesség. Érdemes kipróbálni, mert nagyon-nagyon finom. Sok ilyen recepttel találkoztam külföldi oldalakon mostanában, de én mentem a magam feje után... Úgy tűnik nem volt gond! Azok, akik megkóstolták ezt a pitét, nem jöttek rá, hogy miből áll a töltelék (kivéve a legkisebb unokahúgomat). És sikerült olyan emberekkel is - történetesen a másik unokahúgom és a barátja, és remélem Anyukám is - megetetnem, akik egyébként alapból nem szeretik a sütőtököt. Az egyik sógorom a tölteléknél karamellára tippelt. És valóban egy picit hasonlít rá. A töltelék olyan finom volt egyébként "nyersen" is, hogy kitaláltam, fogok belőle (nyers tojás nélkül) sütőtökös tiramisut is készíteni.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 180 g sima liszt
  • 20 g kakaópor
  • 50 g barna nádcukor (sima porcukor is jó, nekem ez volt most)
  • 150 g hideg vaj
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 250 g mascarpone
  • 400 g sült sütőtök hús (ez kb. egy közepes méretű sütőtökből jön össze)
  • 100 g barna nádcukor
  • csipet só, na meg szeretet
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamom
  • 3 kicsi tojás (a normál L-es méretűből szerintem elég 2 is)
  • A tetejére: 50 g étcsokoládé
A lisztet a kakaóporral átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a kicsi darabokra vágott vajat. Késes aprítóban morzsalékossá dolgozzuk (vagy kézzel gyorsan összemorzsoljuk), majd frissen tartó fóliába rakjuk és azon keresztül kézzel egy kicsit összeegyengetjük a tésztát, laposra döngöljük és hűtőbe tesszük legalább 30-40 percre. Lehetséges, hogy a tésztához szükség lesz 1 evőkanálnyi jéghideg vízre is, hogy könnyebben összeálljon. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát a fólia között hagyva vékonyra nyújtom, és egy enyhén kivajazott 27 cm-es piteformába teszem a nyújtófa segítségével, majd szépen elegyengetem az alján és szélén is. Villával megszurkálom, majd elősütöm kb. 10 percig. Amíg sül a tészta elkészítem a tölteléket: az előzőleg sütőben megsütött sütőtökhúst botturmix segítségével pépesítem, közben hozzáadom a fűszereket is. A mascarponéhoz habverővel hozzádolgozom a tojásokat és a cukrot, majd beledolgozom a sütőtökpürét is. Ráöntöm a tésztára, majd visszateszem a sütőbe és kb. 30 percet sütöm. Ha elkészült lehűtöm kissé és hűtőbe teszem pár órára. Tálalás előtt nem sokkal, a tetejére olvasztott csokiból - melyet zacskóba tettem és a zacskónak kivágtam a végét -csíkokat húztam, majd hűtőben hagytam megdermedni.
Valahol olvastam (talán Martha Stewart-nál?), hogy a töltelék alá is öntenek vékony réteg olvasztott étcsokoládét, majd hagyják megdermedni és így öntik rá a tölteléket, majd sütik meg. Amikor teljesen lehűl minden (úgy értem a hűtőben) a csoki középen nagyon finoman roppanós lesz majd . Ez is nagyon jól hangzik....
Megjegyzés: A fenti képeken látszik, hogy nekem kicsit vastagabb a tészta, mint kellene. Ez csak azért van, mert én dupla adag tésztát készítettem, és nem pont a felét sikerült belevarázsolni a formába. A fent leírt hozzávalókból megfelelő vastagságú lesz a tészta egyébként. A maradék tésztából is készült valami finomság. Később arról is írok majd.

8 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Ez a torta meseszép! :)) Csorog a nyálam... Soron kívül el kell készítenem.... :)))

Limara írta...

Gyönyörű! :))

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Felhőlány! Tényleg nagyon finom lett! Mindenképp érdemes kipróbálni! Kiváncsi vagyok, hogy fog-e ízleni?
Üdv

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Limara!
Üdv

Raindrop írta...

Te jó ég, de szép! :)
A fotók is nagyon jól sikerültek!

Ildinyó írta...

Nagyon-nagyon köszönöm Raindrop! Sajnos még közel sem tartok ott ahol szeretnék (lehet, hogy kissé magasra tettem azt a bizonyos lécet!?)! Olvastam a kutyás történetedet (is) és annyira tetszett, édes lehetett...
Üdv

Kriszta írta...

Szia!

Elkészítettem, nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!

Mondjuk én már eleve nem tettem a töltelékbe tojást, mert nem láttam be, milyen funkciója lehet egy amúgy is tömör krémben.
Plusz mascarpone helyett lecsöpögtetett tejfölt használtam :-)
És kipróbáltam a tészta-csokiréteg-krém-csokidísz ötletet - zseniálisan jó lett, de olyan kiadós, hogy még az igencsak nagyétkű barátaim is csak egy-egy szeletet bírtak belőle megenni egyszerre... :-)))

Ildinyó írta...

Szia Kriszta!

Nagyon örülök, hogy tetszett! Én köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! :)

Igazából a tojást én gazdagítás miatt is tettem bele, meg hogy még krémesebb legyen. Persze azért úgy gondoltam, hogy azért is kell bele, mert különben nincs ami összetartsa a tölteléket sülés közben. De ezek szerint működik nélküle is. és egyben marad a töltelék. :)
Húúú, igen, az a csokiréteg az alján biztos még jobban megdobta az élvezeteket. :D
Köszönöm mégegyszer!