2009. február 2., hétfő

Tarte au fromage, avagy Túrótorta

Hihetetlen, de ez is eljött. Az én Csöppségem 1 éves lett vasárnap. Ezt a tortát készítettem én el neki. Egy újságban találtam a receptet, de némileg módosítottam rajta. A kukoricaliszt-graham liszt-sima liszt ilyen arányú keveréke a tésztánál pl. nagyon jó ötletnek bizonyult, mert nagyon finom omlós lett, fullasztó érzés nélkül. A tölteléket sem a recept szerint csináltam, ezért egy ici-picit "száraz" lett nekem. Merthogy tettem bele egy kevés tejszínízű pudingport is. Nem is értem miért gondoltam, hogy az a rengeteg tojás majd nem tartja össze. És szerintem teljes egészében készülhet ricottával, vagy tégelyes, vagyis a krémesebb változatú túróval. A lényeg, hogy én már a módosított receptet írom ide. Bár nem a leglátványosabb torta, ami valaha a kezeim közül kikerült, de szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni, mert finom. Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
A tésztához a liszteket átszitáljuk, elkeverjük a cukorral, sóval, citrushéjakkal, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Kivajazunk és lisztezünk egy kapcsos tortaformát. A tésztát belesimítjuk az aljába és kb. 15-20 percig elősütjük.
Addig a töltelékhez felsorolt hozzávalókat habosra keverjük egy habverő segítségével.
Ha a tésztát elősütöttük, hagyjuk egy kicsit hűlni. Ráöntjük a túrós masszát, majd sütőbe tolva 50-60 percit sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk (nálam születésnapi díszítést kapott most). Nagyon finom hozzá egy kevés nem túl keményre felvert vaníliás tejszín és málna (ha fagyasztott még nagyon kiengedni sem kell, mert akkor úgyis csak sok levet ereszt)

2 megjegyzés:

Marcsi írta...

Boldog szülinapot kivánok Csöpségednek.

Ildinyó írta...

Nagyon-nagyon köszönöm, köszönjük!